Ten tort zrobiłam dla moich rodziców z okazji 35 rocznicy ślubu
Składniki:
Biszkopt: forma o średnicy 24 cm
Proporcja na 1 blat biszkoptu:
3 jajka
0,5 szklanki drobnego cukru
0,5 szklanki mąki tortowej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, po czym dodajemy łyżka po łyżce cukier i ubijamy tak długo aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka. Do masy jajecznej przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. I delikatnie mieszamy silikonową szpatułką. Przelewamy do formy i pieczemy w 180 st. przez około 15-20 minut. Ale warto też sprawdzić drewnianym patyczkiem czy biszkopt nie jest surowy. Na tort takich biszkoptów musimy upiec 3 sztuki.
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki. Śmietanę wlać do rondelka, dodać czekoladę oraz kawę i podgrzewać aż czekolada i kawa się rozpuszczą i powstanie gładka masa ( nie gotować, podgrzewać i cały czas mieszać). Zdjąć z palnika przykryć folią spożywczą, ostudzić i schować do lodówki na minimum 12 godzin.
Masę przelać do miski i ubijać do momentu aż powstanie gęsty krem. Uważając żeby nie przebić masy bo się zważy.
Ponadto:
2 dżemy z czarnej porzeczki
200 ml śmietanki 30 % + 1 śmietan fixy + 1/4 szklanki cukru pudru (na dekoracje)
dowolne owoce
literki z czekolady ( można kupić gotowe lub zrobić samemu)
rurki waflowe
Śmietankę wraz z cukrem pudrem i śmietan fixem ubić na sztywno.
Tort kawowy z dżemem z czarnej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Pierwszy biszkopt smarujemy dżemem, przykrywamy drugim biszkoptem, na to wykładamy krem kawowy, przykrywamy trzecim biszkoptem i wykładamy ponownie krem. wyrównujemy i dekorujemy według uznania.
Komentarze