Zupa chrzanowo – czosnkowa

4.49 (182 ocen)

  • 40 min

Zupa o wyraźnym smaku, która może zastąpić żurek lub biały barszcz.

  • 40 min

Składniki:

  • 600 – 700 g wędliny czosnkowej (użyłam szynki),
    7 – 8 ząbków czosnku (zależy od wielkości ząbków),
    7 łyżeczek startego świeżego chrzanu lub ze słoiczka,
    150 ml śmietanki 18%,
    2 kostki rosołowe,
    liść laurowy,
    ziele angielskie,
    majeranek,
    pieprz,
    sól,
    maggi,
    olej
Wystaw ocenę:

4.49 (182 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa chrzanowo – czosnkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku zagotować około 3 litrów wody. Zmniejszyć ogień i dodać kostki rosołowe, liść laurowy i ziele angielskie.
    Wędlinę pokroić w kostkę i przełożyć do garnka.
    Czosnek obrać, grubo pokroić, podsmażyć na rozgrzanym oleju i dodać do zupy. Dołożyć chrzan, majeranek, sól i pieprz. Całość gotować około 20 minut. Pod koniec gotowania zupę doprawić przyprawą maggi i zaprawić śmietanką.
    Zupę można podawać z ugotowanymi na twardo jajkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Czosnek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować