Zrazy wieprzowe z ciemnym sosem pieczeniowym

4.5 (161 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne zrazy podane z ziemniakami, buraczkami oraz polane sosem pieczeniowym.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 plastrów schabu
    boczek wędzony 6 plasterków
    ogórki kiszone 3 małe
    cebula 1 szt.
    buraki 3 szt.
    ziemniaki 8 szt.
    musztarda
    sól
    pieprz
    sos pieczeniowy
    smalec wieprzowy do smażenia

    Składniki sosu:

    suszona włoszczyzna
    domowa pasta rosołowa 1 łyżka
    liść laurowy 3 szt.
    ziele angielskie 5 szt.
    lubczyk suszony 2 łyżki
    sos sojowy ciemny 3-4 łyżki
    mąka ziemniaczana do zagęszczenia 3 łyżeczki
    majeranek 1 łyżka
    pieprz ziołowy
    pieprz czarny
    sól
    woda 0,7l
    śmietana do zabielenia 2-3 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zrazy

Zrazy wieprzowe z ciemnym sosem pieczeniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0q8b90t 1. Wykonanie sosu:

    Gotujemy wodę ze wszystkimi składnikami, oprócz mąki. Gotujemy do miękkości suszonych warzyw. Gdy warzywa są miękkie, doprawiamy do smaku i zagęszczamy sos. Możemy zabielić 2-3

    łyżkami śmietany
  • 2. Plastry schabu rozbijamy na cienkie placki, przyprawiamy pieprzem i solą, smarujemy musztardą, układamy na każdy placek mięsa plasterek boczku i pokrojony w kostkę ogórek z cebulą. Każdy placek mięsny zwijamy i zaszywamy wykałaczkami. Każdy zraz obtaczamy w mące. Na dużej patelni rozgrzewamy smalec wieprzowy i układamy zrazy. Smażymy na wolnym ogniu do zrumienienia ze wszystkich stron. W między czasie gotujemy w osobnych garnczkach buraki i ziemniaki. Usmażone roladki wyjmujemy z patelni i wkładamy do garnka z przygotowanym sosem pieczeniowym. Dusimy na wolnym ogniu do zmiękczenia roladek kilka minut. W między czasie smażymy z cebulką wcześniej ugotowane i starte buraczki. Zrazy podajemy z ziemniakami i buraczkami, polane sosem.

    Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować