Zrazy wieprzowe z ciemnym sosem pieczeniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie sosu:
Gotujemy wodę ze wszystkimi składnikami, oprócz mąki. Gotujemy do miękkości suszonych warzyw. Gdy warzywa są miękkie, doprawiamy do smaku i zagęszczamy sos. Możemy zabielić 2-3
łyżkami śmietany
2.Plastry schabu rozbijamy na cienkie placki, przyprawiamy pieprzem i solą, smarujemy musztardą, układamy na każdy placek mięsa plasterek boczku i pokrojony w kostkę ogórek z cebulą. Każdy placek mięsny zwijamy i zaszywamy wykałaczkami. Każdy zraz obtaczamy w mące. Na dużej patelni rozgrzewamy smalec wieprzowy i układamy zrazy. Smażymy na wolnym ogniu do zrumienienia ze wszystkich stron. W między czasie gotujemy w osobnych garnczkach buraki i ziemniaki. Usmażone roladki wyjmujemy z patelni i wkładamy do garnka z przygotowanym sosem pieczeniowym. Dusimy na wolnym ogniu do zmiękczenia roladek kilka minut. W między czasie smażymy z cebulką wcześniej ugotowane i starte buraczki. Zrazy podajemy z ziemniakami i buraczkami, polane sosem.
Komentarze