Złociste pierogi z kapustą i grzybami

0 (0 ocen)

Trochę spóźniony wpis :) podczas świąt był taki nawał pracy w kuchni, że nie miałam wystarczająco dużo czasu, by uzupełnić wpisy. ale całe szczęście, że pierogi je się cały rok :)

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto:
    2 szklanki mąki
    1 jajko
    ½ szklanki mleka
    1 łyżka oleju
    ¼ szklanki gorącej wody
    szczypta soli

    Farsz
    kilogram kiszonej kapusty
    10 suszonych grzybów
    1 cebula
    olej do smażenia
    sól, pieprz, cukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Złociste pierogi z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: Kapustę drobno kroimy następnie gotujemy w wodzie aż do miękkości. Grzyby moczymy przez pół godziny w zimnej wodzie, następnie drobno siekamy i podsmażamy z posiekaną cebula na oleju. Do kapusty dodajemy grzyby i jeszcze przez chwilę. doprawiamy sola, pieprzem i cukrem. Odstawiamy by farsz ostygł.
  • pierogi 2. Ciasto: Wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić.
  • pierogi 3. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia – nie przykrywać pokrywką. Podawać podsmażone na masełku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować