Ziołowa tołpyga w chrupiącej panierce

4.5 (143 ocen)

  • 60 min

Tołpyga to ryba, którą cechuje delikatne mięso, smakiem trochę przypominające karpia. Przygotowałam ją z dodatkiem dużej ilości ziół, w chrupiącej panierce z odrobiną ostrej papryki. Zasmakowała całej rodzince.

  • 60 min

Składniki:

  • Ryba:
    -3 płaty świeżej tołpygi bez skóry
    -1 łyżeczka bazylii suszonej
    -1 łyżeczka suszonego oregano
    -1 łyżeczka suszonego tymianku
    -1 łyżeczka ziół prowansalskich
    -1 łyżeczka soli
    -1 płaska łyżeczka pieprzu

    Panierka:
    -2 jaja
    -około 1,5 szklanki bułki tartej
    -pół łyżeczki papryki ostrej

    dodatkowo:
    około pół szklanki oleju rzepakowego

Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania z ryb Ryba

Ziołowa tołpyga w chrupiącej panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, płaty przekrawamy na dwie równe części, z każdej strony lekko oprószamy solą i pieprzem. Nacieramy, wrzucamy do miski. Wsypujemy zioła i dokładnie, równomiernie nacieramy każdy płat ryby. Wstawiamy na 40 minut do lodówki.
  • 2. Po upływie tego czasu rybę wyjmujemy z lodówki. Jajka rozkłócamy w misce. Bułkę tartą wysypujemy na talerzyk i dokładnie mieszamy z ostrą papryką. Rybę maczamy w jajku, następnie panierujemy w bułce tartej.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy olej. Gdy mocno się nagrzeje, układamy rybę i smażymy po 3 minuty z każdej strony.

Porady

-Rybę podałam z brązowym ryżem i surówką z kiszonej kapusty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Zioła

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Post Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować