udka w chrupiącej panierce

4.5 (188 ocen)

polecam wszystkim udka tak zrobione są z wierzchu chrupiące, w środku miękkie i soczyste. Można użyć oczywiście też innych części kruczka w oryginale były to skrzydełka

Składniki:

  • 1 kg średnich udek
    sól
    2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    łyżeczka granulowanego czosnku
    przyprawa do kurczaka (można użyć gotowej, lub własnej mieszanki)
    pieprz
    papryka słodka i ostra wg uznania
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka w chrupiącej panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć, posolić. Do worka foliowego wsypać pozostałe składniki, wymieszać, włożyć udka, zawiązać worek i mocno potrząsać, by posypka wszędzie dotarła.
  • 2. Udka smażyć na rozgrzanym oleju po 3 min. z każdej strony. Po tym czasie przełożyć na blaszkę i piec w piekarniku ok 30- 40 min. (w zależności jak duże mamy porcje mięsa) w 190 st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Udka z kurczaka Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować