Ziemniaczane kołduny z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy i siekamy.
Mieszamy z mięsem. Dodajemy
bułkę tartą i natkę (trochę
odkładamy). Doprawiamy majerankiem,
pieprzem i solą.
Wyrabiamy na gładką masę
i wstawiamy do lodówki.
2.Ziemniaki ścieramy na tarce.
Mąkę przesiewamy, wsypujemy
do ziemniaków. Wbijamy
jajko, wlewamy 1/5
szklanki wody i doprawiamy.
Wyrabiamy ciasto.
3.Ciasto cienko rozwałkowujemy
na oprószonej mąką
stolnicy. Wykrawamy kółka
o średnicy ok. 7 cm. Na każde
nakładamy porcje farszu i dokładnie
zlepiamy. Gotujemy
kilka minut we wrzącej osolonej
wodzie.
4.Sos pieczeniowy przygotowujemy
według przepisu
na opakowaniu. Kołduny podajemy
polane sosem, udekorowane
natką pietruszki.
Komentarze