Ziemniaczane kołduny z mięsem

4.5 (199 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Studiuję i pracuję, więc wybieram dania szybkie do przygotowania. A rodzina ocenia efektymoich kulinarnych eksperymentów.

Składniki:

  • ● 40 dag mąki
    ● jajko
    ● 10 ugotowanych ziemniaków
    ● sól
    ● pieprz
    ● op. sosu pieczeniowego
    Farsz: 50 dag mielonego mięsa
    ● 3 łyżki bułki tartej
    ● średnia cebula
    ● majeranek
    ● posiekana natka pietruszki
    ● sól
    ● pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ziemniaczane kołduny z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy i siekamy.
    Mieszamy z mięsem. Dodajemy
    bułkę tartą i natkę (trochę
    odkładamy). Doprawiamy majerankiem,
    pieprzem i solą.
    Wyrabiamy na gładką masę
    i wstawiamy do lodówki.
  • 2. Ziemniaki ścieramy na tarce.
    Mąkę przesiewamy, wsypujemy
    do ziemniaków. Wbijamy
    jajko, wlewamy 1/5
    szklanki wody i doprawiamy.
    Wyrabiamy ciasto.
  • 3. Ciasto cienko rozwałkowujemy
    na oprószonej mąką
    stolnicy. Wykrawamy kółka
    o średnicy ok. 7 cm. Na każde
    nakładamy porcje farszu i dokładnie
    zlepiamy. Gotujemy
    kilka minut we wrzącej osolonej
    wodzie.
  • 4. Sos pieczeniowy przygotowujemy
    według przepisu
    na opakowaniu. Kołduny podajemy
    polane sosem, udekorowane
    natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_10-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować