To ulubione kluski mojego chłopaka, podpatrzyłam je u jego mamy. Są bardzo tanie i szybkie do przygotowania, sycące i pyszne. Możemy wykorzystać do ich przygotowania mięso pozostałe z rosołu, a także ziemniaki pozostałe z obiadu.
4.5 (160 ocen)
Porady
1) Do przygotowania klusek użyjmy żółtej odmiany ziemniaków. Biała odmiana może spowodować, że kluski się nie udadzą. 2) Nie wyrabiamy za długo ciasta, bo zacznie się robić „lejące”. 3) Kluski możemy również podać z podsmażonym boczkiem. 4) Do przygotowania klusek można użyć już ugotowanych ziemniaków np. pozostałych z obiadu. 5) Jeśli kluski dokładnie utłuczemy to nie ma konieczności przepuszczania ich przez praskę. 6) Do przygotowania klusek możemy użyć dowolnego mięsa z rosołu – polecam jednak, aby użyć różne rodzaje mięsa np. drobiowego, wołowego i wieprzowego, kluski zyskają na smaku. Dodatkowo mięso dobrze doprawiamy solą.
Komentarze