Ziemniaczane cygara z mięsem

4.5 (160 ocen)

To ulubione kluski mojego chłopaka, podpatrzyłam je u jego mamy. Są bardzo tanie i szybkie do przygotowania, sycące i pyszne. Możemy wykorzystać do ich przygotowania mięso pozostałe z rosołu, a także ziemniaki pozostałe z obiadu.

Składniki:

  • • KLUSKI:
    • 1 kg ziemniaków,
    • 2 jajka,
    • Szczypta soli,
    • Mąka ziemniaczana,
    • Mąka pszenna do podsypywania,
    • FARSZ:
    • 650g mięsa z rosołu,
    • 1 cebula,
    • Sól,
    • Pieprz,
    • Szczypta słodkiej i ostrej papryki,
    • 1 łyżeczka majeranku,
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Ziemniaczane cygara z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ziemniaczane cygara z mięsem 1. FARSZ: Cebulę obieramy i podsmażamy. Mięso z rosołu – np. pól na pół mięso z kurczaka i wołowina – mielimy razem z cebulą w maszynce do mielenia mięsa, wystarczy zmielić tylko raz.
  • Ziemniaczane cygara z mięsem 2. Dodajemy kilka łyżek bulionu/rosołu jeśli mięso jest za suche. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz majerankiem.
  • Ziemniaczane cygara z mięsem 3.
    KLUSKI: Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i dokładnie ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Ziemniaki studzimy i przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Ziemniaki przekładamy do miski. Wycinamy jedną czwartą część ciasta i zastępujemy ją mąką ziemniaczaną.
  • Ziemniaczane cygara z mięsem 4. Dodajemy jajka i wyrabiamy ciasto. Przenosimy się z ciastem na stolnicę, podsypujemy mąką pszenną i zagniatamy ciasto, powinno być jednolite.
  • Ziemniaczane cygara z mięsem 5. Z ciasta urywamy po kawałku, rozpłaszczamy go na dłoni, nakładamy porcję farszu.
  • Ziemniaczane cygara z mięsem 6. Ciasto zlepiamy i formujemy podłużnego kluska długości około 10cm. Kluski gotujemy około 5 minut od wypłynięcia w osolonej wodzie.
    Podajemy z podsmażoną na złoto cebulką.
    Życzę smacznego :)

Porady

1) Do przygotowania klusek użyjmy żółtej odmiany ziemniaków. Biała odmiana może spowodować, że kluski się nie udadzą. 2) Nie wyrabiamy za długo ciasta, bo zacznie się robić „lejące”. 3) Kluski możemy również podać z podsmażonym boczkiem. 4) Do przygotowania klusek można użyć już ugotowanych ziemniaków np. pozostałych z obiadu. 5) Jeśli kluski dokładnie utłuczemy to nie ma konieczności przepuszczania ich przez praskę. 6) Do przygotowania klusek możemy użyć dowolnego mięsa z rosołu – polecam jednak, aby użyć różne rodzaje mięsa np. drobiowego, wołowego i wieprzowego, kluski zyskają na smaku. Dodatkowo mięso dobrze doprawiamy solą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować