Ziemniaczane cygara z mięsem

  • wyświetlono: 3708 |
  • dodany do książki kucharskiej: 14 |
  • polecenia: 0

To ulubione kluski mojego chłopaka, podpatrzyłam je u jego mamy. Są bardzo tanie i szybkie do przygotowania, sycące i pyszne. Możemy wykorzystać do ich przygotowania mięso pozostałe z rosołu, a także ziemniaki pozostałe z obiadu.

Cukiereczek

Składniki

• KLUSKI:
• 1 kg ziemniaków,
• 2 jajka,
• Szczypta soli,
• Mąka ziemniaczana,
• Mąka pszenna do podsypywania,
• FARSZ:
• 650g mięsa z rosołu,
• 1 cebula,
• Sól,
• Pieprz,
• Szczypta słodkiej i ostrej papryki,
• 1 łyżeczka majeranku,

Sposób przygotowania przepisu:

Ziemniaczane cygara z mięsem

  • Ziemniaczane cygara z mięsem1. FARSZ: Cebulę obieramy i podsmażamy. Mięso z rosołu – np. pól na pół mięso z kurczaka i wołowina – mielimy razem z cebulą w maszynce do mielenia mięsa, wystarczy zmielić tylko raz.
  • Ziemniaczane cygara z mięsem2. Dodajemy kilka łyżek bulionu/rosołu jeśli mięso jest za suche. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz majerankiem.
  • Ziemniaczane cygara z mięsem3.
    KLUSKI: Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i dokładnie ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Ziemniaki studzimy i przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Ziemniaki przekładamy do miski. Wycinamy jedną czwartą część ciasta i zastępujemy ją mąką ziemniaczaną.
  • Ziemniaczane cygara z mięsem4. Dodajemy jajka i wyrabiamy ciasto. Przenosimy się z ciastem na stolnicę, podsypujemy mąką pszenną i zagniatamy ciasto, powinno być jednolite.
  • Ziemniaczane cygara z mięsem5. Z ciasta urywamy po kawałku, rozpłaszczamy go na dłoni, nakładamy porcję farszu.
  • Ziemniaczane cygara z mięsem6. Ciasto zlepiamy i formujemy podłużnego kluska długości około 10cm. Kluski gotujemy około 5 minut od wypłynięcia w osolonej wodzie.
    Podajemy z podsmażoną na złoto cebulką.
    Życzę smacznego :)

Porady

1) Do przygotowania klusek użyjmy żółtej odmiany ziemniaków. Biała odmiana może spowodować, że kluski się nie udadzą.
2) Nie wyrabiamy za długo ciasta, bo zacznie się robić „lejące”.
3) Kluski możemy również podać z podsmażonym boczkiem.
4) Do przygotowania klusek można użyć już ugotowanych ziemniaków np. pozostałych z obiadu.
5) Jeśli kluski dokładnie utłuczemy to nie ma konieczności przepuszczania ich przez praskę.
6) Do przygotowania klusek możemy użyć dowolnego mięsa z rosołu – polecam jednak, aby użyć różne rodzaje mięsa np. drobiowego, wołowego i wieprzowego, kluski zyskają na smaku. Dodatkowo mięso dobrze doprawiamy solą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadszkola_babciziemniakikluskimięso z rosołuobiadKLUSKI ŚLĄSKIEkluski z mięsemdania z resztek

Komentarze

Podobne przepisy

cyg

Dodane przez: martynia6

Drobiowe cygara z kolorowym nadzieniem

Proste i bardzo efektowne danie...

Placki.

Dodane przez: Słodko Słodka

Placki Ziemniaczane z Mięsem Mielonym

Placki ziemniaczane na bogato,syte...

Dodane przez: gosia50ja

Rolada ziemniaczana z mięsem

Przepis ten wymyśliła moja prababcia....

Pyzy ziemniaczane z mięsem

Dodane przez: Di bloguje

Pyzy ziemniaczane z mięsem

Mieszkam na Podlasiu i tutaj kluski...

knedle z mięsem

Dodane przez: Cynamonowy Pył

Ziemniaczane knedle z mięsem

Serdecznie polecam ten przepis...

rolady ziemniaczane z mięsem

Dodane przez: mariosylwia

Rolady ziemniaczane z mięsem

:-) Gorąco polecam (-:

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE