Zielone risotto z gorgonzolą

0 (0 ocen)

Risotto jest pyszne dzięki swojej kremowej konsystencji, które uzyskało od Gorgonzoli.

Składniki:

  • Składniki na 4-5 osób. Jeśli chcecie mniejszą porcję, dodajcie każdy składnik o połowę mniej:


    400 g ryżu arborio
    2 pory (zielone części)
    10 pieczarek
    250 g mrożonego zielonego groszku
    2 cebule dymki
    4 łyżki masła
    200 g sera gorgonzola (dobry jest z biedronki)
    1 - 1,5 litra bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia, ale nie ukrywajmy może być z kostek rosołowych)
    pęczek natki pietruszki
    świeżo mielony kolorowy pieprz
    sól
    pół łyżeczki kurkumy dla koloru (ja o niej zapomniałam :) )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Zielone risotto z gorgonzolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondlu roztapiamy masło, następnie dodajemy pokrojoną dymkę, gdy cebula się zeszkli (zrobi się przezroczysta) wrzucamy ryż. Dokładnie mieszamy by każde ziarenko ryżu obtoczyło się w maśle. Chwilkę smażymy dosłownie 2 minuty. Następnie wlewamy 2 chochle (2 szklanki) gorącego bulionu ciągle mieszając aż ryż wchłonie bulion, czynność tą powtarzamy aż ryż zacznie być miękki ale nie rozgotowany. Ryż musi być al dente. Ja dolewałam rosół 4 razy.
  • 2. Pod koniec gotowania dodajemy mrożony groszek i gotujemy jeszcze przez chwilę by groszek się rozmroził. Groszek nie musi być miękki. Następnie dodajemy Gorgonzolę i mieszamy by się rozpuścił. Zdejmujemy z ognia. Ryż musi być kremowy, lekko kleisty ale nie rozgotowany i musi wchłonąć bulion. Gdy ryż jest gotowy na patelni podsmażamy pokrojone pieczarki oraz pokrojony w paseczki por. Następnie dodajemy do ryżu.
  • zielone risotto z gorgonzolą 3. Doprawiamy solą i pieprzem. Uwaga na sól, ponieważ rosół jest także słony. Można dodać odrobinę kurkumy dla lepszego koloru ale ja o nim zapomniałam :) Całość gotowałam niecałe 30 minut. Jeśli zrobimy mniejszą porcję np. ze 100 g ryżem to samo gotowanie ryżu zajmie Wam około 15 minut.

Porady

Jeśli ktoś z Was chciałby jakiś dodatek mięsa polecam chorizo, szynkę parmeńską albo zwykłe salami. Podsmażyć i hop do ryżu :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek Por Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować