450 g zielonego groszku (świeży lub mrożony)
400 g ryżu arborio
1 cebula
2 kostki rosołowe
500 g dorsza
50 g parmezanu
kilka pomidorków koktajlowych do przystrojeni
olej do smażenia
mąka
pieprz
sól
Zielone risotto z groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę drobno posiekaj i delikatnie zeszklij na oleju.
Przygotuj bulion używając kostek rosołowych oraz 1,5 l gorącej wody.
Dodaj ryż i dokładnie wymieszaj. Ważne by każde ziarenko zostało pokryte warstewką tłuszczu i zmieniło kolor z białego na lekko przezroczysty.
Dodaj bulion. Bardzo ważne jest aby dolewać go stopniowo. Dzięki temu ziarna ryżu będą prawidłowo uwalniały skrobię, która stworzy a’la sos, odpowiadający za charakterystyczną kremową konsystencję risotto.
Kiedy ryż będzie miękki, ale jednocześnie al dente, dodaj do niego puree z połowy groszku, następnie wsyp groszek pozostawiony w całości.
Dopraw solą i pieprzem.
Rybę obtocz w mące i usmaż na oleju.
Risotto przełóż na talerz i posyp startym parmezanem.
Na wierzchu wyłóż usmażonego dorsza.
Przystrój kilkoma połówkami pomidorków koktajlowych.
Komentarze