Zielone risotto z groszkiem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 450 g zielonego groszku (świeży lub mrożony)
    400 g ryżu arborio
    1 cebula
    2 kostki rosołowe
    500 g dorsza
    50 g parmezanu
    kilka pomidorków koktajlowych do przystrojeni
    olej do smażenia
    mąka
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Zielone risotto z groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę drobno posiekaj i delikatnie zeszklij na oleju.
    Przygotuj bulion używając kostek rosołowych oraz 1,5 l gorącej wody.
    Dodaj ryż i dokładnie wymieszaj. Ważne by każde ziarenko zostało pokryte warstewką tłuszczu i zmieniło kolor z białego na lekko przezroczysty.
    Dodaj bulion. Bardzo ważne jest aby dolewać go stopniowo. Dzięki temu ziarna ryżu będą prawidłowo uwalniały skrobię, która stworzy a’la sos, odpowiadający za charakterystyczną kremową konsystencję risotto.
    Kiedy ryż będzie miękki, ale jednocześnie al dente, dodaj do niego puree z połowy groszku, następnie wsyp groszek pozostawiony w całości.
    Dopraw solą i pieprzem.
    Rybę obtocz w mące i usmaż na oleju.
    Risotto przełóż na talerz i posyp startym parmezanem.
    Na wierzchu wyłóż usmażonego dorsza.
    Przystrój kilkoma połówkami pomidorków koktajlowych.

    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować