Żeberka na kukurydzy w sosie miodowym

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Mięso, miód i kukurydza- delikatne połączenia smaków

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - żeberka: 1.2 kilograma
    - kukurydza: 2 puszki
    - rosół: 2 szklanki
    - olej: 4 łyżki
    - miód: 3 łyżeczki
    - masło: 2 łyżki
    - mąka ziemniaczana: 1 łyżka
    - szczypiorek: 1 pęczek
    - sól , pieprz do smaku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka na kukurydzy w sosie miodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka umyć, osuszyć, podzielić po jednym lub po dwa. Natrzeć solą i pieprzem. Olej rozgrzać, wrzucić żeberka i podsmażyć na rumiano. Przełożyć w większy garnek, podlać 2 szklankami rosołu i dusić pod przykryciem ok 1 godz. Jeśli trzeba dopełniać rosołem. Miękkie wyjąć i zabezpieczyć przed wystygnięciem. Do sosu z duszenia wlać 3 łyżeczki miodu,dodać opłukany i pokrojony szczypiorek i zagotować. Mąkę rozprowadzić w 1/2 szklanki wody i zagęścić sos. Kukurydzę osączyć na sitku, przelać zimną wodą i wrzucić do garnka z rozpuszczonym masłem. Podgrzać. Na talerz wyłożyć 2 łyżki kukurydzy, na kukurydzę kłaść żeberka i polać sosem miodowym. podawać z ziemniakami z wody lub ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować