Do sosu można dodatkowo wkroić 1-2 świeże pomidory. Uzyskamy sos słodko-kwaśny idealnie komponuje się z żeberkami. Mięso jest kruche i delikatne, a sos, krótko mówiąc jest pycha!
Składniki:
Składniki:
• 1 kg żeberek wieprzowych,
• 2 średniej wielkości cebule,
• Sól do smaku,
• Ostra papryka do smaku,
• Pieprz do smaku,
• Olej do smażenia,
• 4 ząbki czosnku,
• Około 0,5 litra przecieru pomidorowego,
• 3 łyżki miodu,
• 1/4 szklanki octu winnego,
• Bazylia do dekoracji
Żeberka w sosie pomidorowo-miodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka oprószamy przyprawami i odstawiamy na około 0,5 godz. w chłodne miejsce.
2.Miedzy czasie cebulę kroimy w plasterki.
Gotowe żeberka obsmażamy na rozgrzanym oleju. Gdy delikatnie się zarumienią dokładamy cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilkę razem smażymy.
3.W dalszej kolejności do żeberek dokładamy przecier pomidorowy, miód oraz ocet. Danie przykrywamy i dusimy do momentu aż mięso będzie miękkie. Ewentualnie uzyskamy sos pomidorowo- miodowy doprawiamy do smaku.
Komentarze