Żeberka w sosie pomidorowo-miodowym

4.5 (159 ocen)

Do sosu można dodatkowo wkroić 1-2 świeże pomidory. Uzyskamy sos słodko-kwaśny idealnie komponuje się z żeberkami. Mięso jest kruche i delikatne, a sos, krótko mówiąc jest pycha!

Składniki:

  • Składniki:
    • 1 kg żeberek wieprzowych,
    • 2 średniej wielkości cebule,
    • Sól do smaku,
    • Ostra papryka do smaku,
    • Pieprz do smaku,
    • Olej do smażenia,
    • 4 ząbki czosnku,
    • Około 0,5 litra przecieru pomidorowego,
    • 3 łyżki miodu,
    • 1/4 szklanki octu winnego,
    • Bazylia do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka w sosie pomidorowo-miodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przyprawione mięso 1. Żeberka oprószamy przyprawami i odstawiamy na około 0,5 godz. w chłodne miejsce.
  • dodanie cebuli 2. Miedzy czasie cebulę kroimy w plasterki.
    Gotowe żeberka obsmażamy na rozgrzanym oleju. Gdy delikatnie się zarumienią dokładamy cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilkę razem smażymy.
  • dodanie przecieru 3. W dalszej kolejności do żeberek dokładamy przecier pomidorowy, miód oraz ocet. Danie przykrywamy i dusimy do momentu aż mięso będzie miękkie. Ewentualnie uzyskamy sos pomidorowo- miodowy doprawiamy do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować