Korzystam z przepisów od moich znajomych i dzielę się tymi, które sam przetestowałem.
1 godz. 5 min
Składniki:
1 kg chudych żeberek
2 cebule
2-3 pory (biała część)
4 ząbki czosnku
Po szczypcie słodkiej i ostrej mielonej papryki
750 ml bulionu(może być z kostki)
3 łyżki smalcu
Żeberka duszone w porach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule i czosnek obieramy. Cebule kroimy w piórka, a czosnek przeciskamy przez praskę. Pory oczyszczamy i kroimy w 0,5-cm plastry.
2.Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy w kawałki, tak aby w każdym były po 2 kostki. Rumienimy na smalcu.
3.Mięso przykrywamy i dusimy ok. 15 minut. Wsypujemy cebulę i dusimy 5 minut. Dodajemy czosnek, paprykę i bulion. Dusimy jeszcze ok. 10 minut. Dodajemy pora. Dusimy, aż por zmięknie, a bulion nieco zredukuje objętość.
Komentarze