Żeberka duszone w kapuście

4.49 (184 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Od lat zajmuję się domem. Lubię gotować i sama wymyślam przetwory na zimę. O tej porze rokumoja piwnica jest pełna sałatek i marynat.

Składniki:

  • ● 75 dag żeberek
    ● cebula
    ● 75 dag kiszonej kapusty
    ● kilka suszonych śliwek lub czubata łyżka powideł
    ● liść laurowy
    ● łyżeczka kminku
    ● sól
    ● pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka duszone w kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę płuczemy, osączamy, kroimy, wkładamy do rondla i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy na małym ogniu do miękkości.
  • 2. Żeberka myjemy i osuszamy. Kroimy wzdłuż kości na mniejsze kawałki. Dokładnie nacieramy solą i pieprzem i na kilka godzin wstawiamy do lodówki.
    Następnie wykładamy na suchą patelnię i krótko obsmażamy na dużym ogniu. Wkładamy do kapusty.
  • Żeberka duszone w kapuście 3. Cebulę obieramy i kroimy w grube plastry. Podsmażamy na tłuszczu wytopionym z żeberek. Dodajemy do kapusty z mięsem. Po kilku minutach
    wkładamy liść laurowy, dodajemy kminek i suszone śliwki lub powidła. Mieszamy. Przykrywamy i dusimy ok. 45 minut na średnim ogniu.

Porady

● Do kapusty można dodać 2-3 suszone grzyby. ● Żeberka z kapustą, zamiast dusić, można zapiec w naczyniu żaroodpornym – ok. 2 godzin.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować