Zawijaski z kaszą i prawdziwkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Propozycja na oryginalne, puszyste i delikatne naleśniki kukurydziano - gryczane, wypełnione farszem z kaszy gryczanej i prawdziwków. Zawijaski są smaczne, aromatyczne i bardzo sycące, a całe danie bezglutenowe.

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA CIASTO NALEŚNIKOWE:
    - 1,5 szklanki mąki kukurydzianej
    - 1 szklanka mąki gryczanej
    - 2 szklanki ciepłego mleka
    - 1,5 szklanki wody mineralnej
    - 2 jajka
    - 4 łyżki oleju rzepakowego
    - 0,5 łyżeczki cukru brzozowego
    - 0,5 łyżeczki soli
    - 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    SKŁADNIKI NA FARSZ:
    - 100 g suszonych prawdziwków
    -100 g kaszy gryczanej
    - 2 białe cebule
    - 0,5 łyżeczki mielonego kminku
    - 1,5 łyżeczki majeranku
    - sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Naleśniki

Zawijaski z kaszą i prawdziwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWANIE FARSZU:

    Grzyby namaczamy - wieczorem zalewamy je przegotowaną wodą i wstawiamy do lodówki.

    Następnego dnia prawdziwki odsączamy, przekładamy do garnka i zalewamy je świeżą wodą. Gotujemy około 20 minut od momentu zawrzenia.

    Podgotowane grzybki odsączamy, a w powstałym wywarze gotujemy kaszę gryczaną (wodę delikatnie solimy i dodajemy odrobinę masła lub oleju).

    Cebule kroimy w drobną kostkę i smażymy na odrobinie oleju.

    Następnie prawdziwki wraz z podsmażoną cebulką mielimy w maszynce do mięsa.

    Do powstałej "mielonki" grzybowo - cebulowej dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną, mielony kminek, majeranek i doprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy, a powstały farsz odstawiamy.
  • Naleśniki 2. PRZYGOTOWANIE NALEŚNIKÓW:

    Do miski dodajemy obie mąki, sól, sodę, cukier brzozowy, olej, 2 szklanki ciepłego (ale nie gorącego) mleka oraz wbijamy 2 jajka i dokładnie mieszamy - odstawiamy na 10 minut.

    Po tym czasie dolewamy wodę mineralną i ponownie mieszamy.

    Naleśniki smażymy już bez dodatku tłuszczu na delikatnie złoty kolor.
  • 3. Usmażone naleśniki smarujemy przygotowanym wcześniej farszem i zawijamy.

    Zawijaski świetnie komponują się z czerwonym barszczykiem, a także sosem czosnkowym czy tzatzikami.

    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować