Pstrąg z prawdziwkami, kaszą gryczaną i glazurowaną marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pstrągi oczyścić , umyć i wyfiletować. Filety skropić sokiem z cytryny wymieszanym z nalewką cytrynową .Odstawić na 15 minut do lodówki.
Prawdziwki oczyścić i umyć. Następnie pokroić na mniejsze kawałki i obgotować w osolonej wodzie około 5 minut .Następnie przesmażyć na 1 łyżce masła. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Grzybki suszone zalać wrzącą wodą i chwilę moczyć. Odcedzić i drobno pokroić.
Kaszę ugotować w osolonej wodzie z suszonymi prawdziwkami i łyżka oleju.
Marchewki umyć i ugotować w osolonej wodzie, krótko, aby były półmiękkie. Wyjąć z wody, obrać ze skórki . Na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę masła i pół łyżeczki miodu, na tym delikatnie przesmażyć marchewki , tak ,aby pokryły sie glazurą.
Pomidorki umyć i chwilę smażyć na patelni grillowej, osolić i posypać świeżo zmielonym pieprzem. Na końcu usmażyć opanierowane z bułce tartej filety z pstrąga na oleju. Pod koniec smażenia dodać resztę masła. Podawać filety przełożone kaszą gryczaną i prawdziwkami . Udekorować glazurowaną marchewką i pomidorkami.
Komentarze