Pstrąg z prawdziwkami, kaszą gryczaną i glazurowaną marchewką

0 (0 ocen)

Potrawa ,która zdobyła II miejsce na Święcie Pstrąga w Wojtalu, wymyśliłam ją specjalnie na ten konkurs.

Składniki:

  • 2 pstrągi
    30 dkg świeżych prawdziwków
    kilka prawdziwków suszonych
    1 szklanka kaszy gryczanej
    10 młodych marchewek
    8 pomidorków koktajlowych
    szczypior
    sok z cytryny
    1 łyżka nalewki cytrynowej domowej
    3 łyżki masła
    bułka tarta
    0,5 łyżeczki miodu
    olej
    sól
    pieprz ziarnisty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pstrąg z prawdziwkami, kaszą gryczaną i glazurowaną marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pstrągi oczyścić , umyć i wyfiletować. Filety skropić sokiem z cytryny wymieszanym z nalewką cytrynową .Odstawić na 15 minut do lodówki.
    Prawdziwki oczyścić i umyć. Następnie pokroić na mniejsze kawałki i obgotować w osolonej wodzie około 5 minut .Następnie przesmażyć na 1 łyżce masła. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
    Grzybki suszone zalać wrzącą wodą i chwilę moczyć. Odcedzić i drobno pokroić.
    Kaszę ugotować w osolonej wodzie z suszonymi prawdziwkami i łyżka oleju.
    Marchewki umyć i ugotować w osolonej wodzie, krótko, aby były półmiękkie. Wyjąć z wody, obrać ze skórki . Na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę masła i pół łyżeczki miodu, na tym delikatnie przesmażyć marchewki , tak ,aby pokryły sie glazurą.
    Pomidorki umyć i chwilę smażyć na patelni grillowej, osolić i posypać świeżo zmielonym pieprzem. Na końcu usmażyć opanierowane z bułce tartej filety z pstrąga na oleju. Pod koniec smażenia dodać resztę masła. Podawać filety przełożone kaszą gryczaną i prawdziwkami . Udekorować glazurowaną marchewką i pomidorkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Marchewka Pstrąg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.89 (194 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną

To może cię zainteresować