Zasmażane buraczki z selerem i curry

0 (0 ocen)

Buraczki w orientalnym stylu. Razem z selerem i curry tworzą smakowitą całość. Jarzynkę najlepiej podawać na ciepło, jednak na zimno smakuje równie dobrze.

Składniki:

  • 1 kg czerwonych buraków
    1 mały seler korzeniowy (150g)
    2 małe białe cebule
    3 ząbki czosnku
    1 pęczek koperku
    2 łyżki masła
    4 łyżki śmietany 12%
    1 łyżka curry
    1 łyżka cukru
    sok z cytryny lub ocet do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry Sałatki Sok Dodatki Buraczki

Zasmażane buraczki z selerem i curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki ugotować, wystudzić i obrać. Pokroić na małe kawałki lub zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej.
  • Zasmażane buraczki z selerem i curry 2. Seler obrać, pokroić w 1,5 cm-ową kostkę. Cebule pokroić w piórka, czosnek - w plastry. W garnku rozpuścić masło, dodać seler, cebulę, czosnek, curry i cukier. Dusić do miękkości (około 15 min).
  • Zasmażane buraczki z selerem i curry 3. Następnie dodać buraczki i posiekany koperek. Wymieszać i dusić jeszcze 5 min.
  • Zasmażane buraczki z selerem i curry 4. Na końcu dołożyć śmietanę, wymieszać i całość jeszcze chwilę podgrzewać. Buraczki doprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować