Zasmażane buraczki z wiśniami

4.5 (194 ocen)

Buraczki na ciepło w nietypowym wydaniu - z wiśniową, owocową nutą. Zasmażane w standardowy sposób, doprawione aromatycznymi ziołami i przyprawami. Świetny dodatek do uroczystego obiadu. Buraczki polecam i na co dzień.

Składniki:

  • 1, 2 kg buraków czerwonych
    250 g drylowanych wiśni
    1 średnia biała cebula (100 g)
    2 ząbki czosnku
    2 kopiaste łyżki masła (łącznie 100 g)
    200 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10%
    1 kopiasta łyżka mąki pszennej
    1 - 2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżeczka kminku całego
    1 łyżeczka tymianku suszonego
    1/2 łyżeczki cząbru suszonego
    1/2 łyżeczki estragonu suszonego
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz kolorowy grubo mielony do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zasmażane buraczki z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki ugotować do miękkości w wodzie bez dodatków, odcedzić, wystudzić i obrać. Następnie zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej.
  • Zasmażane buraczki z wiśniami 2. W garnku rozpuścić masło, dodać obrane i posiekane cebulę oraz czosnek. Wsypać suszone zioła i kminek. Smażyć, aż cebula i czosnek będą szkliste. Następnie dołożyć wiśnie i całość dusić 10 min, co jakiś czas mieszając.
  • Zasmażane buraczki z wiśniami 3. Do zawartości garnka dodać przygotowane buraki oraz wlać sok z cytryny, wymieszać i dusić 2 - 3 min, mieszając. Całość oprószyć mąką i dokładnie wymieszać. Dodać jogurt, wymieszać, a następnie podgrzewać jeszcze 2 - 3 min, mieszając. Danie doprawić do smaku solą, cukrem i kolorowym pieprzem. Podawać na ciepło.

Porady

Do przygotowania potrawy można wykorzystać owoce świeże, mrożone (przed dodaniem należy je rozmrozić i osączyć), a także z kompotu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować