Tostowa lasagne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kromki pieczywa tostowego wałkujemy na płaskie kwadraty.
Mięso łączymy z kukurydzą, dodajemy jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, mieloną paprykę, sól oraz pieprz.
Pieczarki myjemy, kroimy w talarki i lekko osolone smażymy na łyżce rozgrzanego oleju.
Masło topimy, dodajemy mąkę i mieszamy, następnie wlewamy mleko i za pomocą mątewki łączymy składniki. Doprawiamy solą (1/3 płaskiej łyżeczki) oraz gałką muszkatołową. Wsypujemy ser i ponownie łączymy aż do jego roztopienia.
8 rozwałkowanych kromek smarujemy warstwą mięsa, układamy pieczarki i łyżką rozsmarowujemy przygotowany sos. Układamy na sobie po 4 takie płaty i przykrywamy ostatnim, który smarujemy resztą sosu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st C na 30 minut. Gotowe przekrawamy na pół, podajemy na ciepło np z ketchupem lub ulubionym sosem.
Komentarze