Bardzo aromatyczna zapiekanka z dodatkiem ziół, zielonych oliwek i suszonych pomidorów. Wraz z sałatką stanowi lekkie danie obiadowe albo kolację na ciepło. Pokochają ją nie tylko miłośnicy włoskich smaków.
Składniki:
- 40 dag makaronu świderki,
- 1/2 szklanki zielonych, drylowanych oliwek,
- 1/2 słoiczka suszonych pomidorów,
- 2 ząbki czosnku,
- po łyżce świeżej posiekanej bazylii i oregano (opcjonalnie po 1 łyżeczce suszonych),
- 5 łyżek bulionu warzywnego (najlepiej domowego),
- łyżka oliwy + trochę do wysmarowania naczynia,
- 10 dag startego, żółtego sera,
- sól, pieprz.
Zapiekanka makaronowa z oliwkami i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu (al dente). Osączamy.
W czasie gotowania makaronu osączone pomidory kroimy w kosteczkę, a oliwki w plasterki. Czosnek przeciskamy przez praskę.
W misce łączymy ze sobą pomidory, oliwki, czosnek, posiekane zioła i łyżkę oliwy, dorzucamy makaron i dokładanie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2.Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną oliwy.
Wykładamy makaron, wyrównujemy wierzch, polewamy bulionem i posypujemy tartym żółtym serem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i zapiekamy przez 20-25 minut.
Komentarze