zapiekane tortille z chili con carne

4.5 (161 ocen)

  • 20 min

pyszne, sycące i rozgrzewające danie

  • 20 min

Składniki:

  • tortille:
    1,5 szklanki maki krupczatki
    3 łyżki oleju
    2 szczypty soli
    ok 1/2 szklanki ciepłej wody
    nadzienie:
    mięso milelone 40 dkg
    puszka czerwonej fasoli
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 łyzka mielonej słodkiej papryki
    1 łyzka przyprawy do chili con carne
    1 łyżka mielonej ostrej papryki
    2 łyzki oleju
    sól , pieprz do smaku
    na wierzch : ok 10-15 dkg startego sera żółtego
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zapiekane tortille z chili con carne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ze składników na tortille zagniatam ciasto mieszam mąkę z sola i olejem i dolewam wody , powinno mieć konsystencje ciasta na pierogi), dzielę na 5-6 części, każda z części wałkuje na cienki placek ( ok 1-2 mm). każdy placek smażę na suchej gorącej nieprzywierającej patelni , aż będzie mieć beżowe plamy - tak jak naleśniki. gorące placki układam jedne na drugich i obkładam folia aluminiową ( aby nie wystygły i nie wyschły).
    mięso podsmażam na oleju, dodaję przyprawy, dolewam ok szklanki wody i duszę na małym ogniu , az mięso będzie miękkie. następnie dodaję koncentrat i fasolę( razem z zalewą), przyprawy, sól pieprz do smaku i dusze jeszczę chwilę, aż sos zgęstnieje. na tortille wykładam sos , zawijam w rulon jak naleśnik i układam w foremce jedna koło drugiej. wierzch posypuje serem żółtym. pieke ok 10 minut "pod grillem " w temp. 200 stopni.

Porady

mozna użyc gotowych tortilli, jednak takie domowe sa równie smaczne i do tego o wiele tańsze. ciasto mo zna podzielic na więcej częsci, zależy na jak dużej patelni będziemy je smażyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować