Zapiekane tortille z chili con carne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ze składników na tortille zagniatam ciasto mieszam mąkę z sola i olejem i dolewam wody , powinno mieć konsystencje ciasta na pierogi), dzielę na 5-6 części, każda z części wałkuje na cienki placek ( ok 1-2 mm). każdy placek smażę na suchej gorącej nieprzywierającej patelni , aż będzie mieć beżowe plamy - tak jak naleśniki. gorące placki układam jedne na drugich i obkładam folia aluminiową ( aby nie wystygły i nie wyschły).
mięso podsmażam na oleju, dodaję przyprawy, dolewam ok szklanki wody i duszę na małym ogniu , az mięso będzie miękkie. następnie dodaję koncentrat i fasolę( razem z zalewą), przyprawy, sól pieprz do smaku i dusze jeszczę chwilę, aż sos zgęstnieje. na tortille wykładam sos , zawijam w rulon jak naleśnik i układam w foremce jedna koło drugiej. wierzch posypuje serem żółtym. pieke ok 10 minut "pod grillem " w temp. 200 stopni.
Porady
mozna użyc gotowych tortilli, jednak takie domowe sa równie smaczne i do tego o wiele tańsze.
ciasto mo zna podzielic na więcej częsci, zależy na jak dużej patelni będziemy je smażyć.
Komentarze