Pianka śnieżka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.spód:
białka oddzielić od żółtek , ubić z cukrem na bezę. dodać żółtka, olej, wymieszać, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. całość delikatnie wymieszać, przełożyć na blachę wyłożoną papierem lub folią , piec ok 20 minut w temp. 160 stopni. wystudzić.
pianka :
galaretki rozpuścić osobno w niecałej szklance wrzątku. wystudzić. 1 śnieżkę ubić wg przepisu ( z 200 ml mleka) dodać 1 galaretkę. całość wylać na wystudzony placek. schłodzić aż masa lekko stężeje. ubić drugą śnieżkę i wymieszać z druga galaretką, wylać na placek. schłodzić.
wierzch :galaretkę rozpuścić w 500 ml wrzątku, schłodzić. gdy zacznie tężeć ubić mikserem na pianę. wylać na wierzch, schłodzić w lodówce, aż całość stężeje.
Komentarze