Wstążki z cukinii z pietruszkowo-migdałowym pesto

5 (1 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Proste i efektowne danie dla fanów warzyw dyniowatych.

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • - małe cukinie: 2 sztuki
    - starty ser żółty (na drobnych oczkach): 4 łyżki
    - przyprawa typu wegeta: 1 łyżeczka
    - sól, pieprz do smaku: 1 szczypta

    - mały pęczek pietruszki (ok. 2 dag.): 1 sztuka
    - oliwa z oliwek: 5 łyżek
    - prażone płatki migdałowe: 15 gramów
    - sól: 0.25 łyżeczki
    - listki bazylii: 8 sztuk
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wstążki z cukinii z pietruszkowo-migdałowym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy wstążki z cukinii skrobaczką do warzyw. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem, oprószamy przyprawą i solą. Smażymy kilka minut bez przykrycia (żeby odparował nadmiar wody). Uważamy, żeby nie rozgotować cukinii i żeby wstążki się nie rozpadły. Składniki pesto miksujemy, zostawiając ewentualnie garść płatków do posypania potrawy. Wstążki układamy na talerzu, polewamy 2-3 łyżeczkami pesto, posypujemy serem i migdałami.

    Pesto wychodzi trochę więcej niż 2-3 łyżeczki. Pozostałą część można przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować