Pesto pietruszkowo - bazyliowo - sezamowe

0 (0 ocen)

  • 15 min

Przepis na urozmaiconą wersję pesto, które jest niezwykle smaczne i aromatyczne. Zawarte w nim składniki świetnie łączą się z makaronem i pozwalają rozkoszować się intensywnością smaków. W tej wersji pesto prym wiedzie smak uprażonego sezamu owianego ziołowym aromatem bazylii z nutką słodyczy miodu.

  • 15 min

Składniki:

  • - Pęczek natki pietruszki
    - 1 szklanka listków bazylii
    - 40 g sezamu
    - 40 g startego sera Cheddar
    - 70 ml oliwy z oliwek
    - 2 ząbki czosnku
    - 1 łyżeczka miodu akacjowego
    - sól
    - pieprz
    + makaron spaghetti, płaska łyżeczka kurkumy, szczypta cukru, sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pesto

Pesto pietruszkowo - bazyliowo - sezamowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sezam prażymy na dobrze rozgrzanej patelni do momentu lekkiego zarumienienia się ziaren i wydobycia z nich aromatu.

    Natkę pietruszki oraz listki bazylii siekamy i przekładamy do naczynia. Dodajemy pokrojone 2 ząbki czosnku, stary Cheddar, łyżeczkę miodu, uprażony sezam i odrobinę oliwy z oliwek. Wszystkie składniki miksujemy za pomocą blendera przez kilka sekund.

    Następnie do powstałej papki dolewamy powoli pozostałą część oliwy z oliwek przez cały czas miksując.

    Na sam koniec powstałe pesto doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • 2. Makaron spaghetti gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy i szczypty cukru.

    Kiedy makaron będzie już gotowy, odcedzamy go, ale nie zalewamy zimną wodą.

    Odcedzone, gorące spaghetti dobrze mieszamy z przygotowanym pesto.

    Całość posypujemy startym serem Cheddar.

    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować