Wołowina w czerwonym winie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Zajmuję się domem oraz 2-letnim Jasiem i 4,5-letnim Dominikiem. W kuchni lubię eksperymentować.Tak przygotowana wołowina okazała się przebojem niejednego spotkania.

Składniki:

  • ● 1 kg wołowiny na pieczeń
    ● średnia cebula
    ● duża marchewka
    ● 1 szkl. czerwonego wytrawnego wina
    ● 3-4 ząbki czosnku
    ● liść laurowy
    ● 3 łyżki mąki
    ● 3 łyżki margaryny
    ● sól
    ● kilka ziaren czarnego pieprzu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wołowina w czerwonym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wołowina w czerwonym winie 1. Marchewkę obieramy, myjemy
    i kroimy w kostkę. Cebulę
    obieramy i także kroimy w kostkę.
    Wkładamy do naczynia (najlepiej
    glinianego). Dodajemy
    obrany czosnek, pieprz i liść
    laurowy. Wlewamy wino.
  • Wołowina w czerwonym winie 2. Wołowinę myjemy i wkładamy
    do marynaty na minimum
    4 godziny. Co jakiś czas
    obracamy.
  • Wołowina w czerwonym winie 3. Mięso wyjmujemy i osuszamy.
    Obtaczamy w mące i podsmażamy
    na rozgrzanej margarynie.
    Dodajemy marynatę
    z warzywami. Solimy. Dusimy
    do miękkości (ok. 2 godzin),
    często obracając. Od czasu do czasu podlewamy wodą. Mięso
    wyjmujemy, kroimy w plastry
    i układamy na półmisku. Sos
    przecedzamy i wlewamy do sosjerki.
    Podajemy osobno.

Porady

Wołowina doskonale smakuje z pieczonymi ziemniakami i faszerowanymi pieczarkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_12-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować