Wołowina duszona w czerwonym winie

4.5 (147 ocen)

Długo duszona wołowina rozpływa się w ustach, jest delikatna i aromatyczna. Chude, duszone z warzywami mięso, jest zdrową i bardzo energetyczną potrawą, szczególnie polecaną na zimne dni.

Składniki:

  • 40-50 dkg łopatki wołowej
    3 marchewki
    2 pietruszki
    1 duża biała cebula
    300 ml czerwonego wytrawnego wina
    250 ml esencjonalnego bulionu wołowego
    250 ml wody
    kilka listków laurowych
    5 ziaren ziela angielskiego
    1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
    1/2 łyżeczki suszonego tymianku
    sól, pieprz do smaku
    ewentualnie 1-2 łyżki mąki*

    * jeśli lubisz gęsty sos, możesz dodać mąkę
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wołowina duszona w czerwonym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wołowinę pokroić w plastry o grubości 1 cm. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dodać tymianek, rozmaryn i szklankę wody. Wstawić na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
    Następnie przełożyć wołowinę wraz sosem do garnka o grubym dnie.
    Dodać marchew i pietruszkę (w całości), cebulę pokrojoną w grube piórka, ziele angielskie i liście laurowe.
    Dodać wino i bulion, zagotować i następnie dusić potrawę pod przykryciem, na bardzo małym ogniu, przez 2 godziny.
    Jeśli sos odparuje i nie będzie przykrywał mięsa, dodać trochę wody.
    Pod koniec duszenia przyprawić solą i pieprzem.
    Ewentualnie, wedle uznania sos zagęścić mąką.
    Przed podaniem pokroić marchew i pietruszkę na grube plastry.

    Wołowinę można podać z puree ziemniaczanym, kaszą lub chlebem ... i czerwonym winem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować