Wieprzowina w sosie meksykańskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wieprzowinę kroimy w plastry o grubości 1 cm. Obsmażamy na gorącym tłuszczu z obu stron by "zamknąć" wodę w środku. Do mięsa dodajemy cebulę pokrojoną w piórka - całość dusimy pod przykryciem około 15 minut.
2.Następnie dodajemy pokrojoną w paski paprykę, potem pomidory i kukurydzę. Doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą tymianku i odrobiną sproszkowanej papryki chilli.
3.Do składników dodajemy łyżeczkę przecieru pomidorowego, wszystko dokładnie mieszamy. Gotujemy jeszcze około 10 minut.
4.Łyżkę mąki ziemniaczanej rozprowadzamy w pół szklanki zimnej wody. Przygotowany roztwór wlewamy do pozostałych składników ciągle mieszając. Mieszamy aż sos zgęstnieje, po czym odstawiamy z ognia.
Komentarze