Wieprzowina w sosie meksykańskim

4.49 (151 ocen)

  • 15 min

Tak przygotowana wieprzowina wprost rozpływa się w ustach.

  • 15 min

Składniki:

  • 40 dag wieprzowiny
    2 cebule
    papryka
    2 pomidory
    kukurydza z puszki
    przecier pomidorowy
    mąka ziemniaczana
    przyprawy: sól, pieprz, chilli, tymianek
Wystaw ocenę:

4.49 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Wieprzowina w sosie meksykańskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wieprzowinę kroimy w plastry o grubości 1 cm. Obsmażamy na gorącym tłuszczu z obu stron by "zamknąć" wodę w środku. Do mięsa dodajemy cebulę pokrojoną w piórka - całość dusimy pod przykryciem około 15 minut.
  • 2. Następnie dodajemy pokrojoną w paski paprykę, potem pomidory i kukurydzę. Doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą tymianku i odrobiną sproszkowanej papryki chilli.
  • 3. Do składników dodajemy łyżeczkę przecieru pomidorowego, wszystko dokładnie mieszamy. Gotujemy jeszcze około 10 minut.
  • 4. Łyżkę mąki ziemniaczanej rozprowadzamy w pół szklanki zimnej wody. Przygotowany roztwór wlewamy do pozostałych składników ciągle mieszając. Mieszamy aż sos zgęstnieje, po czym odstawiamy z ognia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Kukurydza Papryka Pomidor Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Hiszpańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować