Arabski kurczak

0 (0 ocen)

  • 20 min

Przepis na tę potrawę dostałam od mamy mojego chłopaka. Wszyscy degustatorzy są zachwyceni wyjątkowym, orientalnym smakiem.

  • 20 min

Składniki:

  • 50 dag piersi z kurczaka
    20 dag cebuli
    10 śliwek suszonych
    5 dag rodzynek
    płaska łyżeczka kurkumy
    pół łyżeczki mielonego imbiru
    dwie łyżki sosu sojowego
    łyżeczka soku z cytryny

Arabski kurczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę i dusić na wolnym ogniu około 10 minut. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na patelni.
  • 2. Do naczynia żaroodpornego wlać sos sojowy i sok z cytryny, wsypać przyprawy oraz rodzynki. Śliwki pokroić na połówki lub ćwiartki, dorzucić do pozostałych składników.
  • 3. Do przygotowanych, w naczyniu żaroodpornym, składników dodać mięso i cebulę, wszystko dokładnie wymieszać i przykryć.
  • 4. Naczynie z potrawą wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pozostawić tam przez około 15 minut.

Porady

Zamiast kurczaka można użyć piersi z indyka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy