Przepis na tę potrawę dostałam od mamy mojego chłopaka. Wszyscy degustatorzy są zachwyceni wyjątkowym, orientalnym smakiem.
20 min
Składniki:
50 dag piersi z kurczaka
20 dag cebuli
10 śliwek suszonych
5 dag rodzynek
płaska łyżeczka kurkumy
pół łyżeczki mielonego imbiru
dwie łyżki sosu sojowego
łyżeczka soku z cytryny
Arabski kurczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę i dusić na wolnym ogniu około 10 minut. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na patelni.
2.Do naczynia żaroodpornego wlać sos sojowy i sok z cytryny, wsypać przyprawy oraz rodzynki. Śliwki pokroić na połówki lub ćwiartki, dorzucić do pozostałych składników.
3.Do przygotowanych, w naczyniu żaroodpornym, składników dodać mięso i cebulę, wszystko dokładnie wymieszać i przykryć.
4.Naczynie z potrawą wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pozostawić tam przez około 15 minut.
Komentarze