Pulpety w sosie meksykańskim

4.5 (2 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób

Wspaniały dodatek do ryżu, czy kaszy. Mielone pulpeciki w towarzystwie sosu meksykańskiego smakują wyjątkowo.

  • 40 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • PULPETY:

    500 g mielonego mięsa
    1 bułka kajzerka
    1 jajo
    sól
    pieprz
    słodka papryka mielona

    SOS MEKSYKAŃSKI:

    1 por
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    800 g siekanych pomidorów z puszki
    1 mała puszka kukurydzy konserwowej
    1/2 puszki czerwonej fasoli konserwowej
    1/2 łyżeczki cukru
    sól
    pieprz
    słodka papryka mielona
    zioła prowansalskie
    olej

    PONADTO:

    tymianek do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Pulpety

Pulpety w sosie meksykańskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pora umyć, pokroić w półplasterki.
    Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.

    Mięso mielone przyprawić solą, pieprzem i slodką papryką, dodać jajko i wcześniej namoczoną, dobrze odciśniętą bułkę.
    Mase mięsną dokładnie wyrobić.
    Uformować pulpety, obsmażyć z każdej strony na odrobinie oleju.

    Cebulę zeszklić, dodać czonek i pora, podsmażyć.
    Do warzyw dodać posiekane pomidory z puszki, 3/4 szklanki wody, odsączoną kukurydzę i fasolkę.
    Wszystko razem poddusić.
    Przyprawić solą, pieprzem, papryką, dodać zioła prowansalskie i cukier.
    Do sosu dodać podsmażone pulpety i dusić wszystko razem około 20 minut na wolnym ogniu , często mieszając.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować