Kruchutkie, wielkanocne ciasteczka w kształcie jajek. Nadziane dżemem morelowym i posypane cukrem pudrem. Pięknie wyglądają na świątecznym stole! Polecam
Składniki:
Ciasto:
125 g masła
180 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
1 jajko
50 g cukru pudru
1 łyżeczka esencji waniliowej
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia
dżem morelowy
Wielkanocne ciastka jajeczka z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami, ciasto owinąć w folię i schłodzić w lodówce minimum 60 minut. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować pomiędzy folią spożywczą (dzięki temu ciasto nie będzie kleić się do wałka). Za pomocą foremki wykrawać jajka. W połowie zrobić dodatkową dziurkę na „żółtko”.
2.Ciasteczka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180st.C około 12 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić.
3.Ciasteczka z dziurką posypać cukrem pudrem. Na ciasteczka bez dziurki wyłożyć troszkę dżemu morelowego i przykryć ciasteczkami posypanymi pudrem. Smacznego! (inspiracja: Ala piecze i gotuje)
Komentarze