Wielkanocne ciastka jajeczka z dżemem

4.5 (187 ocen)

Kruchutkie, wielkanocne ciasteczka w kształcie jajek. Nadziane dżemem morelowym i posypane cukrem pudrem. Pięknie wyglądają na świątecznym stole! Polecam

Składniki:

  • Ciasto:
    125 g masła
    180 g mąki pszennej
    40 g mąki ziemniaczanej
    1 jajko
    50 g cukru pudru
    1 łyżeczka esencji waniliowej

    Dodatkowo:
    cukier puder do oprószenia
    dżem morelowy
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Wielkanocne ciastka jajeczka z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami, ciasto owinąć w folię i schłodzić w lodówce minimum 60 minut. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować pomiędzy folią spożywczą (dzięki temu ciasto nie będzie kleić się do wałka). Za pomocą foremki wykrawać jajka. W połowie zrobić dodatkową dziurkę na „żółtko”.
  • image-03vv7yy 2. Ciasteczka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180st.C około 12 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić.
  • image-1l2o1i2 3. Ciasteczka z dziurką posypać cukrem pudrem. Na ciasteczka bez dziurki wyłożyć troszkę dżemu morelowego i przykryć ciasteczkami posypanymi pudrem. Smacznego! (inspiracja: Ala piecze i gotuje)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier puder Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować