Ciasto Marlenka

4.38 (234 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Marlenka - wysoki przekładaniec składający się z 6 miodowych płatów ciasta i 6 warstw kremu. Ciasto Marlenka warto przygotować na świąteczny stół, ale sprawdzi się też na imieniny i inne rodzinne spotkania.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Ciasto miodowe:
    1 łyżka sody oczyszczonej
    1 łyżka octu
    120 g masła
    3 łyżki płynnego miodu
    250 g cukru pudru
    600 g mąki pszennej
    2 jajka

    Masa budyniowa:
    400 ml mleka
    2 łyżki cukru
    1 budyń waniliowy bez cukru (40 g)
    250 g miękkiego masła
    1/2 puszki masy krówkowej (200 g)

    Posypka:
    garść posiekanych orzechów włoskich
    50 g gorzkiej czekolady, startej
    pokruszone resztki ciasta miodowego
Wystaw ocenę:

4.38 (234 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przekładaniec Desery

Ciasto marlenka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto miodowe: Sodę oczyszczoną rozpuścić w occie. Masło rozpuścić w garnuszku, dodać miód oraz cukier puder i cały czas mieszając gotować, aż masa stanie się jasno- żółta. Następnie wlać rozpuszczoną sodę i ciągle mieszać. Gdy masa zabarwi się na pomarańczowo, zdjąć garnuszek z ognia i odstawić na 2-3 minutki do przestygnięcia, co jakiś czas mieszając.



    Po tym czasie do masy dodawać po jednym jajku, za każdym razem miksując, aż składniki się połączą. Na tym etapie masa momentalnie twardnieje, dlatego trzeba pracować z nią bardzo szybko! Po dodaniu jajek wsypać mąkę i dalej miksować. Gdy masa będzie tak gęsta, że mikser odmówi posłuszeństwa, przełożyć ją na blat i zagnieść rękami do uzyskania jednolitego, miękkiego ciasta.



    Tak przygotowane ciasto podzielić na 6 równych części. Każdą część cieniutko rozwałkować na poprószonym mąką kawałku papieru do pieczenia o rozmiarze dużej blachy z piekarnika. Płaty ciasta należy rozwałkować na prostokąt, nie musi być równy, gdyż po upieczeniu i tak będziemy go wyrównywać. Moje płaty miały rozmiar 25x20 cm. Gdy pracujemy z jedną częścią, pozostałe części powinny być przykryte, np. miską, by nie wysychały.



    Płaty piec po kolei w 180 st.C przez ok. 5-7 minutek, aż ładnie się zarumienią. Każdy blat tuż po wyjęciu z piekarnika należy przyciąć ostrym nożem tak, by wszystkie 6 płatów ciasta było jednakowej wielkości. Nie należy ściągać ciast z papieru do pieczenia- można to zrobić dopiero po całkowitym wystudzeniu. Resztki, które zostaną po odkrojeniu brzegów pokruszyć, np. za pomocą wałka.
  • 2. Masa budyniowa: Budyń ugotować jak zaleca się na opakowaniu, zmniejszając jedynie ilość mleka do 400 ml i dodając 2 łyżki cukru. Ugotowany odstawić w temperaturze pokojowej do wystudzenia.



    Miękkie masło utrzeć do puszystości, następnie dodać masę krówkową, a po niej stopniowo budyń, za każdym razem dokładnie miksować. Krem powinien być puszysty i jednolity.



    Posypka: Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.
  • 3. Ostudzone miodowe płaty ciasta przełożyć masą budyniową. Górny płat również wysmarować kremem i dodatkowo posypać posypką. Marlenka powinna być schładzana całą noc, by miodowe blaty zmiękły. Ciasto marlenka najlepiej smakuję 2-3 dni po upieczeniu. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować