Węgierski kociołek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Słoninę pokroić w kostkę i wrzucić do kociołka. Jak się stopi dodać posiekaną cebule pokrojony boczek. Gdy cebula będzie złota dodać mięso (wcześniej pokrojone, wymieszane z kminkiem i czosnkiem ) zamieszać łychą. Następnie pieprzymy i posypujemy zmieloną papryką (nie żałować), zalewamy wodą i gotujemy około 30-40 min.
2.Następnie dodajemy pokrojoną pietruszkę, marchewkę dalej gotujemy mieszając od czasu do czasu. Jak jesteśmy pewni, że mięso już dochodzi, dodajemy pokrojone ziemniaki w kostkę i teraz dopiero solimy.
3.Pod koniec gotowania ziemniaków dodajemy paprykę również pokrojoną w kostkę i przecier pomidorowy (wg uznania), przyprawę gulaszową pastę. Teraz gotujmy krótko cały czas pamiętając by nasz gulasz się nie rozgotował, bo to ma być kruchutkie a nie mamałyga.
Oczywiscie gulasz mozna zrobic tez tradycyjnie w naszej kuchni nie tylko na ognisku w kociołku.
Komentarze