Waniliowe zajączki

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

na zielonej łące...raz, dwa, trzy! pasły się zające...raz, dwa, trzy!

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka krupczatka (+ trochę do podsywpywania przy wałkowaniu): 3.5 szklanki
    - masło albo margaryna: 200 gramów
    - cukier drobny (do odmierzania użyłam szkl. poj. 250ml): 1 szklanka
    - sól: 0.33 łyżeczki
    - jajka: 3 sztuki
    - śmietanka kremowa 30%: 5 łyżek
    - wanilia laska: 1 sztuka
    - budyń waniliowy bez cukru: 2 sztuki
    - powidła morelowe: 1 szklanka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Waniliowe zajączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • waniliowe zajączki 1. Miękkie masło rozetrzeć z cukrem, dodać mąkę przesianą z solą i budyniami, jajka roztrzepane ze śmietanką i zeskrobany miąższ z wanilii. Zagnieść miękkie ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na przynajmniej 30 min.. Po tym czasie wyjąć, podzielić na 4-5 części. Każdą rozwałkowywać na placek grubości 3-4 mm podsypując mąką żeby ciasto nie przyklejało się do blatu i wałka. Foremką wykrawać ciasteczka i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - można układać jedno przy drugim bo ciasteczka właściwie nie rosną. Pieczemy ok. 8 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st.C aż lekko się zrumienią. Wyjmujemy i studzimy.
  • waniliowe zajączki 2. W rondelku podgrzewamy powidła i ciepłymi smarujemy połowę ciasteczek. Przykrywamy pozostałymi. Wierzch można lekko polukrować albo tak jak ja posmarować polewą galaretkową czyli lekko tężejącą 1/4 galaretki cytrynowej rozpuszczonej w 1/2 szkl. gorącej wody.
  • waniliowe zajączki 3. Jeśli ktoś woli zwykłe kruche ciasteczka to można ich nie przekładać - są wyśmienite same w sobie, kruche i pachnące! Z tej porcji składników wyszło mi 5 blaszek małych ciasteczek
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować