Truskawkowy tort z pomarańczową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na biszkopt ubijamy jajka z cukrem na bezę, dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy na koniec wlewamy syrop i przesianą mąkę z proszkiem. Pieczemy 30-35 min w temp 180st,po upieczeniu zostawiamy ciasto jeszcze na 5min w piekarniku.
2.Krem:
Śmietanę ubijamy ze śnieżką na krem (jeśli ciasto ma postać do następnego dnia dobrze jest dodać 2 łyżki cukru żelującego).
3.Truskawki dzielimy na mniejsze kawałki, zostawiając kilka do dekoracji, resztę aromatyzujemy syropem i alkoholem, przykrywamy pojemnik i odstawiamy na 10 min.
4.Ostudzony biszkopt dzielimy na 3 krążki nasączamy je powstałym syropem z truskawek i posypujemy usztywniaczem do śmietany, smarujemy kremem pamiętając że potrzebny będzie jeszcze do dekoracji, na krem wykładamy truskawki delikatnie je wciskając. Całość dowolnie dekorujemy.
Komentarze