Tort z kremem pistacjowym i z białej czekolady

4.46 (153 ocen)

  • 4 godz.

Tort zrobiłam na 5 rocznicę ślubu.Pamiętam jak trudno było ubić śmietanę przez upał za oknem :) ale jakoś poszło.Tort jest bardzo syty i słodki :)

  • 4 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    -5 jajek
    -3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
    -3/4 szklanki mąki pszennej
    -1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

    Krem pistacjowy:
    -300 g pistacji niesolonych(naturalnych,zamawiałam na allegro)
    -100 g białej czekolady,drobno posiekanej
    -120 ml śmietany 36%
    -50 g cukru pudru
    -100 ml śmietany 30%

    Krem z białej czekolady(należy przygotować go dzień wcześniej):
    -300 ml śmietany 36%
    -250 g białej czekolady,drobno posiekanej
Wystaw ocenę:

4.46 (153 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort z kremem pistacjowym i z białej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę . Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki dodać do ciasta, delikatnie wymieszać szpatułką.Tortownicę o średnicy 22 - 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia.Wystudzony biszkopt przekroić na 3 blaty.
  • 2. Krem pistacjowy:
    Pistacje zmiksować do otrzymania mąki pistacjowej.Śmietanę 36% podgrzać na małym ogniu do wrzenia,zestawić.Dodać czekoladę,odstawić na 2 minuty.Po tym czasie wymieszać.
    Mąkę pistacjową i czekoladę zmiksować do otrzymania gęstej masy.
    Śmietanę 30% ubić na sztywno z cukrem pudrem.Dodać do pistacji,odstawić.
  • 3. Krem z białej czekolady:
    Śmietanę podgrzać do wrzenia,zestawić.Dodać czekoladę odstawić na 2 minuty.Po tym czasie wymieszać.Włożyć na noc do lodówki.
  • 4. Wykonanie:
    Na pierwszy blat wyłożyć krem pistacjowy przykryć drugim blatem.Na drugi blat wyłożyć krem z białej czekolady przykryć trzecim blatem ciasta.Dowolnie udekorować.

Porady

Biszkopt można nasączyć alkoholem. Krem pistacjowy jest stabilniejszy dlatego powinien znaleźć się na dole tortu,ja oczywiście pomyliłam kolejność :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Pistacje

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.98 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie
tort

To może cię zainteresować