Zapiekanka ryżowa na słodko

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Ulubiona zapiekanka naszej rodzinki.Słodkie jabłka,chrupiące orzechy pycha :)

  • 3 godz.

Składniki:

  • - szklanka ryżu
    - 2 szklanki mleka
    - 1 kg jabłek
    - 4 łyżki masła
    - 4 jajka żółtka i białka osobno
    - 3 łyżki cukru
    - szczypta soli
    - 1 łyżeczka cynamonu
    - garść posiekanych orzechów
    - duża szczypta kardamonu
    - szczypta rozmarynu
    - mała szczypta zmielonych goździków
    - łyżeczka lub dwie soku z cytryny

Zapiekanka ryżowa na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż zalać mlekiem i gotować do momentu wchłonięcia całego mleka.Odstawić,wystudzić.
  • 2. Jabłka obrać i pokroić na cieniutkie plasterki/zetrzeć na tarce na plastry.
  • 3. Masło roztopić. Żółtka ubić na jasną puszystą masę z cukrem. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
  • 4. Ugotowany ryż wymieszać z jabłkami. Dodać orzechy, roztopione masło, ubite żółtka, przyprawy i dokładnie wymieszać. Na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek.
  • 5. Tortownicę (24-26 cm) natłuścić i wysypać kaszą manną. Wyłożyć do niej masę ryżową. Wierzch posypać płatkami migdałów. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok 25-30 minut w temp. 200 stopni.
    Podawać z bitą śmietaną,sosem karmelowym,dowolną konfiturą a nawet z lodami :).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy