Zapiekanka ryżowa na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż zalać mlekiem i gotować do momentu wchłonięcia całego mleka.Odstawić,wystudzić.
2.Jabłka obrać i pokroić na cieniutkie plasterki/zetrzeć na tarce na plastry.
3.Masło roztopić. Żółtka ubić na jasną puszystą masę z cukrem. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
4.Ugotowany ryż wymieszać z jabłkami. Dodać orzechy, roztopione masło, ubite żółtka, przyprawy i dokładnie wymieszać. Na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek.
5.Tortownicę (24-26 cm) natłuścić i wysypać kaszą manną. Wyłożyć do niej masę ryżową. Wierzch posypać płatkami migdałów. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok 25-30 minut w temp. 200 stopni.
Podawać z bitą śmietaną,sosem karmelowym,dowolną konfiturą a nawet z lodami :).
Komentarze