Kostka cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Masło utrzeć do białości. Dodać roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę, zmiksować. Kawę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody, wmiksować do masy. Dodać cukier, zmiksować. Białka oddzielić od żółtek. Po kolei do masy czekoladowej wbijać żółtka, miksując po każdym dodaniu.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i zmiksować.
Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą czekoladową.
Ciasto przełożyć do kwadratowej formy o boku 23 cm wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 - 30 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto dokładnie wystudzić, przekroić na dwa blaty.
2.Krem cappuccino:
Serek mascarpone zmiksować lub wymieszać dokładnie z cappuccino.Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, przestudzić.Kremówkę ubić na sztywno. Powoli dodawać cukier i dalej miksować. Wlewać przestudzoną żelatynę, cały czas miksując. Ubitą masę dodać do serka mascarpone i zmiksować.
3.Krem śmietankowy:
Kremówkę ubić na sztywno,pod koniec dodając cukier.
4.Wykonanie:
Wystudzone ciasto przełożyć kremem cappuccino, na wierzch wyłożyć ubitą kremówkę, oprószyć cappuccino. Przechowywać w lodówce.
Porady
Ciasto najlepiej kroi się po kilku godzinach przechowywania w lodówce.
Komentarze