Tort, chociaż sprawia wrażenie, nie jest aż tak bardzo pracochłonny. Jego wykonanie jest bardzo proste, a tort ładnie się prezentuje... a jeszcze lepiej smakuje. Ja wykorzystałam gotowe blaty bezowe, oczywiście można je upiec samemu.
1 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
2 blaty bezowe o średnicy około 25cm
Biała czekolada
Krem z białej czekolady
10dag białej czekolady
250ml śmietanki kremówki
25dag serka mascarpone
1 fix do śmietany
Krem cytrynowy
25dag serka mascarpone
250ml śmietanki kremówki
1 łyżka cukru pudru
Sok z jednej cytryny
Skórka otarta z jednej cytryny
1 fix do śmietany
Tort bezowy z kremem z białej czekolady i cytryny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krem czekoladowy – czekoladę połamać na kawałki, roztopić w kąpieli wodnej. Lekko ubić śmietankę i dodać do niej roztopioną czekoladę, następnie mascarpone, chwilę ubijać i całość usztywnić fixem, krem schłodzić w lodówce.
Krem cytrynowy – lekko ubić śmietankę, dodać do niej mascarpone, dosłodzić do smaku. Do kremu dodać sok i skórkę z cytryny. Na koniec usztywnić fixem i schłodzić.
Na jednym blacie bezowym rozsmarować krem czekoladowy, przykryć drugim blatem, posmarować kremem cytrynowym, obsypać startą białą czekoladą. Gotowy tort włożyć do lodówki, aby warstwy dobrze się schłodziły.
Komentarze