Tort bezowy z kremem z białej czekolady i cytryny

4.75 (4 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tort, chociaż sprawia wrażenie, nie jest aż tak bardzo pracochłonny. Jego wykonanie jest bardzo proste, a tort ładnie się prezentuje... a jeszcze lepiej smakuje. Ja wykorzystałam gotowe blaty bezowe, oczywiście można je upiec samemu.

  • 1 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 blaty bezowe o średnicy około 25cm
    Biała czekolada

    Krem z białej czekolady
    10dag białej czekolady
    250ml śmietanki kremówki
    25dag serka mascarpone
    1 fix do śmietany

    Krem cytrynowy
    25dag serka mascarpone
    250ml śmietanki kremówki
    1 łyżka cukru pudru
    Sok z jednej cytryny
    Skórka otarta z jednej cytryny
    1 fix do śmietany
Wystaw ocenę:

4.75 (4 ocen)

Tort bezowy z kremem z białej czekolady i cytryny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krem czekoladowy – czekoladę połamać na kawałki, roztopić w kąpieli wodnej. Lekko ubić śmietankę i dodać do niej roztopioną czekoladę, następnie mascarpone, chwilę ubijać i całość usztywnić fixem, krem schłodzić w lodówce.

    Krem cytrynowy – lekko ubić śmietankę, dodać do niej mascarpone, dosłodzić do smaku. Do kremu dodać sok i skórkę z cytryny. Na koniec usztywnić fixem i schłodzić.

    Na jednym blacie bezowym rozsmarować krem czekoladowy, przykryć drugim blatem, posmarować kremem cytrynowym, obsypać startą białą czekoladą. Gotowy tort włożyć do lodówki, aby warstwy dobrze się schłodziły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować