TORT Z LODAMI I KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY

4.5 (141 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

To prawdziwe CUDO!

2 rodzaje biszkoptów ( klasyczny i orzechowy ) przełożyłam pysznym, lekkim kremem na bazie mascarpone i białej czekolady.

Dodałam do tego pyszną , chrupiącą warstwę karmelową z prażynkami i udekorowałam własnoręcznie robionymi lodami oraz porzeczkami.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    BISZKOPT KLASYCZNY:
    * duże jajko – 3 szt
    * cukier biały – 3 łyżki
    * mąka pszenna – 3 łyżki
    * mąka ziemniaczana – 1 łyżka
    * sól – 1 szczypta
    BISZKOPT ORZECHOWY:
    * zmielone orzechy laskowe – 80 g
    * jajko – 3 szt
    * cukier puder – 3 łyżki
    * mąka ziemniaczana – 1 czubata łyżka
    * kasza manna – 20 g/2 pełne łyżki
    KREM KARMELOWY Z PRAŻYNKĄ:
    * masa kajmakowa – 2 czubate łyżki
    * prażynki do tortów – 1 garść
    * mascarpone – 100 g
    * śmietana 36% – 50 g
    * cukier puder – 1 czubata łyżka
    * żelatyna – 1 łyżeczka
    KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY:
    * biała czekolada – 200 g
    * śmietana 36% – 200 g
    * mascarpone – 350 g
    * żelatyna – 2 łyżeczki
    * cukier puder – 2 łyżki
    LODY I DEKORACJA:
    * wafelki do lodów
    * białko – 2 szt
    * cukier puder – 2 łyżki
    * mascarpone – 250 g
    *śmietana 36% – 150 ml
    * świeże porzeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Biszkopty Kajmak

Tort z lodami i kremem z białej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    BISZKOPT KLASYCZNY:

    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli pod koniec wsypując cukier.

    Dodajemy żółtka, dalej miksujemy, wsypujemy przesiane mąki, mieszamy za pomocą drewnianej szpatułki i wylewamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia.

    Pieczemy ok. 30 minut ( do suchego patyczka ) w 170C. Studzimy. Kroimy na 3 blaty.

    BISZKOPT ORZECHOWY:

    Zmielone orzechy mieszamy z mąką ziemniaczaną i kaszą manną.

    Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy mąki, mieszamy.

    Masę dodajemy do ubitych na sztywno białek ze szczyptą soli, delikatnie mieszamy szpatułką.

    Pieczemy k. 35 minut w 170C. Studzimy. Kroimy na 3 blaty.

    KREM KARMELOWY:

    Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie zimnej wody, podgrzewamy.

    Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone, 2 łyżki masy kajmakowej i żelatynę – miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Wsypujemy prażynki, mieszamy.

    KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY:

    Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie zimnej wody, podgrzewamy.

    Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.

    Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier puder.

    Dodajemy do roztartego mascarpone, mieszamy, a następnie powoli cieniutki strumieniem wlewamy białą czekoladę oraz żelatynę i miksujemy do połączenia składników ( krótko, ale dokładnie ).

    KREM DO LODÓW:

    Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier puder.

    Dodajemy zimne mascarpone i mieszamy do połączenia składników.

    Jeśli chcemy przygotować tort na drugi dzień polecam dodanie do kremu 1 łyżeczki żelatyny – masa dłużej pozostanie sztywna.

    CAŁY TORT:

    Na spód tortownicy wkładamy biszkopt, nasączamy herbatą, wylewamy krem karmelowy.

    Przykrywamy drugim biszkoptem, dociskamy, nasączamy, smarujemy częścią kremu z białej czekolady.

    Ponownie przykrywamy biszkoptem, nasączamy i smarujemy.

    Czynność wykonujemy do momentu wykorzystania mas i biszkoptów.

    Część kremu zostawiamy do posmarowania całego tortu z zewnątrz.

    Mocno chłodzimy ( najlepiej przez noc ).

    Po tym czasie wafelki do lodów przecinamy na 2 części , „przyklejamy” do boków tortu ( tak by góra wafelka i góra tortu były równo ).


    Wypełniamy kremem i dekorujemy porzeczkami!

    Zajadamy!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Biała czekolada Czekolada Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować