Serniczek karmelowy

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Ciężki,wilgotny,czekoladowy-ciasto idealne.Piekę go zawsze na Wielkanoc :).

  • 4 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    - 115 g masła
    - 170 g gorzkiej czekolady 70%, posiekanej
    - 3 duże jajka
    - 3/4 szklanki cukru
    - ziarenka z 1 laski wanilii
    - 100 g zmielonych orzechów włoskich
    - 3 łyżki mąki pszennej, przesianej

    Masa serowa:(należy przygotować dzień wcześniej)
    - 400 g twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
    - 200 g serka mascarpone
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    - ziarenka z 1 laski wanilii
    - 3 jajka
    - 120 g cukru

    Sos karmelowy z solą morską:(należy przygotować kilka godzin wcześniej)
    - 220 g cukru (1 szklanka)
    - 1/4 szklanki wody
    - 50 g masła
    - 120 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
    - duża szczypta soli morskiej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Brownie Desery

Serniczek karmelowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Masło umieścić w małym garnuszku, roztopić na palniku. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać, do rozpuszczenia i otrzymania gładkiego sosu. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić.
    Do misy miksera przelać sos czekoladowy, wbić jajka (w całości) i zmiksować do połączenia. Dodać cukier, ziarenka z wanilii i zmiksować, do połączenia się składników. Dodać zmielone orzechy włoskie, przesianą mąkę, wymieszać.Formę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto.Piec w temperaturze 175ºC przez około 25 minut. Wyjąć, wystudzić.
  • 2. Masa serowa:
    Wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.
    Formę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę serową. Piec w temperaturze 150ºC przez 45 - 55 minut. Wystudzić w stygnącym piekarniku. Schłodzić przez noc w lodówce.
  • 3. Sos karmelowy:
    W małym garnuszku z grubszym dnem umieścić cukier i wodę. Wymieszać.Ustawić moc palnika na najwyższą. Garnuszek umieścić na palniku. W garnuszku umieścić termometr cukierniczy i gotować (nie mieszając ani razu, nawet nie dotykając karmelu!) do momentu uzyskania na nim temperatury 170ºC (około 12 - 15 minut). Kolor karmelu powinien być bursztynowo - złoty.
    Garnuszek zdjąć z palnika. Dodać masło i śmietanę kremówkę, wymieszać do rozpuszczenia (uwaga - reakcja będzie bardzo gwałtowna). Wrócić na palnik i pogotować na małej mocy palnika przez około 1 minutę, mieszając. Zdjąć z palnika. Dodać sól morską, wymieszać łyżką. Wystudzić. Schłodzić w lodówce.
  • 4. Wykonanie:
    Na ciasto wyłożyć połowę sosu karmelowego(lub mniej).Na wierzch delikatnie wyłożyć schłodzony sernik. Górę posmarować resztą sosu karmelowego. Schłodzić.Przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować