Ciężki,wilgotny,czekoladowy-ciasto idealne.Piekę go zawsze na Wielkanoc :).
4 godz.
Składniki:
Ciasto:
- 115 g masła
- 170 g gorzkiej czekolady 70%, posiekanej
- 3 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 100 g zmielonych orzechów włoskich
- 3 łyżki mąki pszennej, przesianej
Masa serowa:(należy przygotować dzień wcześniej)
- 400 g twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 200 g serka mascarpone
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 3 jajka
- 120 g cukru
Sos karmelowy z solą morską:(należy przygotować kilka godzin wcześniej)
- 220 g cukru (1 szklanka)
- 1/4 szklanki wody
- 50 g masła
- 120 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
- duża szczypta soli morskiej
Serniczek karmelowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Masło umieścić w małym garnuszku, roztopić na palniku. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać, do rozpuszczenia i otrzymania gładkiego sosu. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić.
Do misy miksera przelać sos czekoladowy, wbić jajka (w całości) i zmiksować do połączenia. Dodać cukier, ziarenka z wanilii i zmiksować, do połączenia się składników. Dodać zmielone orzechy włoskie, przesianą mąkę, wymieszać.Formę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto.Piec w temperaturze 175ºC przez około 25 minut. Wyjąć, wystudzić.
2.Masa serowa:
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.
Formę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę serową. Piec w temperaturze 150ºC przez 45 - 55 minut. Wystudzić w stygnącym piekarniku. Schłodzić przez noc w lodówce.
3.Sos karmelowy:
W małym garnuszku z grubszym dnem umieścić cukier i wodę. Wymieszać.Ustawić moc palnika na najwyższą. Garnuszek umieścić na palniku. W garnuszku umieścić termometr cukierniczy i gotować (nie mieszając ani razu, nawet nie dotykając karmelu!) do momentu uzyskania na nim temperatury 170ºC (około 12 - 15 minut). Kolor karmelu powinien być bursztynowo - złoty.
Garnuszek zdjąć z palnika. Dodać masło i śmietanę kremówkę, wymieszać do rozpuszczenia (uwaga - reakcja będzie bardzo gwałtowna). Wrócić na palnik i pogotować na małej mocy palnika przez około 1 minutę, mieszając. Zdjąć z palnika. Dodać sól morską, wymieszać łyżką. Wystudzić. Schłodzić w lodówce.
Komentarze