Tort owocowy ( z kremem z białej czekolady i galaretką)

  • wyświetlono: 492 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Znajoma poprosiła mnie o przygotowanie tortu na urodziny jej córki. Panienka ma już 13 lat,więc tort nie mógł być za " cukierkowy". Jubilatka wyraziła życzenie,że tort ma być z owocami. No i taki był:). Dziewczynka,Jej Mama i zgromadzeni goście orzekli,że tort jest piękny i smaczny. Chyba nie ma większej pochwały dla cukiernika-amatora. Zgadzacie się ze mną? P.s. Nie ma zdjęć tortu w przekroju, z oczywistych względów ;)

20191005_083333
  • 16 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Biszkopt:
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
8 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
350 ml śmietany 30%
150 g białej czekolady
1 galaretka kiwi
2 kiwi
1/2 owocu granatu
1 mandarynka
Garść winogrona
Dekoracja:
300 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
Granat,kiwi,winogrona,phylias

Tortownica 18-20 cm

Sposób przygotowania przepisu:

Tort owocowy ( z kremem z białej czekolady i galaretką)

  • 1. Biszkopt :
    W małej misce wymieszać obie mąki i proszek. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. W kolejnym kroku stopniowo dodawać cukier i wciąż ubijać. Następnie dodawać po 1 żółtku i mieszać do połączenia składników. Do masy jajecznej przesiać sypkie składniki,i mieszać łyżką do połączenia się składników. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę. Wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 10-12 minut. Wyjąć i ostudzić. Przekroić na trzy blaty.
  • 2. Nadzienie :
    Galaretkę przygotować w 300 ml wrzątku. Ostudzić i przelać do małego kwadratowego pojemnika. Wstawić do lodówki na całą noc. Czekoladę zagotować że śmietaną, ostudzić. Przykryć dokładnie folią, aby nie zrobił się kozuch i także wstawić do lodówki na całą noc.
    Kolejnego dnia śmietanę ubić na sztywny krem. Galaretkę pokroić w małą kostkę. Dodać do śmietany wraz z pokrojonym kiwi.
  • 3. Wykonanie:
    Na patere położyć pierwszy blat,nasączyć woda wymieszana z sokiem z cytryny. Wyłożyć połowę kremu i ułożyć na nim kawałki mandarynki. Ułożyć drugi płat,lekko docisnąć. Również nasączyć. Rozłożyć drugi krem,dać kawałki winogrona i pestki granatu. Ułożyć ostatni krążek biszkopta,docisnac i nasączyć. Wstawić na godzinę do lodówki.
  • 4. Dekoracja:
    Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, ewentualnie dla większej stabilności dodać zagęstnik do śmietany. Boki i wierzch tortu dokładnie obsmarować śmietana. Na wierzchu zrobić duże rozetki rękawem cukierniczym. Tort udekorować owocami według własnego uznania, wstawić na 3-4 godziny do lodówki . Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

galaretkaurodzinybiała czekoladado kawykulinarny prezenttort z galaretką

Komentarze

Podobne przepisy

image-03vxwkp

Dodane przez: Di bloguje

Ciasto makowe z czekoladą, migdałami i kremem...

Ciasto smakuje reeewelacyjnie -...

Tort mandarynkowy

Dodane przez: Marcepanowa-kuchnia

TORT MANDARYNKOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Delikatny biszkopt, słodki krem  i...

KOLOROWY TORT Z KREMEM ''3 czekolady'' I OWOCAMI

Dodane przez: Babcia Tereska

KOLOROWY TORT Z KREMEM ''3 czekolady'' I...

Tort z trzy kolorowymi biszkoptami...

UCIERANE Z MALINAMI, KREMEM ŚMIETANKOWYM I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Dodane przez: Ostra Na Słodko

UCIERANE Z MALINAMI, KREMEM ŚMIETANKOWYM...

Pyszne, dwusmakowe ciacho ucierane...

Ciasto z kremem budyniowym, truskawkami i galaretką

Dodane przez: Cukiereczek

Ciasto z kremem budyniowym, truskawkami i...

To najlepsze ciasto z truskawkami...

tarta

Dodane przez: klaudia1984

Tarta z kremem z białej czekolady i owocami

Tarta na ciasteczkowym spodzie,...

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.