Tort winogronowy

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort jest prosty w wykonaniu, lekki i naprawde przepyszny, idealny na letnie spotkania.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - Jajko: 2 sztuki
    - cukier waniliowy: 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta
    - woda: 4 łyżki
    - cukier: 120 gramów
    - mąka tortowa: 120 gramów
    - proszek do pieczenia: 1.5 łyżeczki
    - olej rzepakowy: 4 łyżki
    - winogrona białe: 500 gramów
    - winogrona czerwone: 500 gramów
    - cukier: 75 gramów
    - śmietana kremówka 36%: 500 mililitrów
    - jogurt naturalny: 400 mililitrów
    - skórka starta z cytryny: 1 sztuka
    - Żelatyna: 7 łyżek
    - sok z cytryny: 1 łyżka
    - cukier: 1 łyżka
    - pistacje posiekane: 5 łyżek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort winogronowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielić żółtka od białek. Ubić żółtka, wodę, cukier waniliowy sól i 60g cukru do czasu uzyskania gęstej piany. Białka ubić na sztywno, dodać 60g cukru. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodawać do masy na przemian z olejem mieszając masę drewnianą łopatką (nie mikserem). Na końcu dodać w dwóch ratach pianę z białek. Tortownice (średnica 23) wysmarować masłem i wysypać mąką. Masę przełożyć do tortownicy. Piec okolo 30 minut w piekanriku nagrzanym do 175st. Wyjąć, ostudzić w formie, zdjąć obręcz i przekroić na dwa placki.
  • 2. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Winogrona umyć, wysuszyć, oderwać kilka do dekoracji na później. Duże przekroić na pół, ewentualnie usunąć pestki. Wymieszac jogurt ze skórką cytryny. Napęczniałą żelatynę rozpuścić na parze, dodać do jogurtu, wymieszać, odstawić do lodówki na 15 minut. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno (można dodać fix dla pewnosci) i wymieszać z jogurtem
  • 3. Na dolny placek ponownie założyć obręcz tortownicy, wylożyć 1/3 kremu, rozsmarować na placku, ulożyć część winogron (2/3), na nich rozsmarować 1/3 kremu, przykryć górnym plackiem. Z pozostałej części kremu odlożyć 4-5 łyżek do posmarowania boków, a krem który został rozsmarować na górnym placku. Ułożyć pozostałe winogrona. Tort wstawić na min. 6h do lodówki.
  • tort winogronowy 4. Przed podaniem zdjąć obręcz, boki posmarować resztą kremu i obsypać pistacjami. Odłożone do dekoracji winogrona zanurzyć w soku z cytryny, obtoczyć w cukrze i położyć na torcie jako dekorację.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Walentynki Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować