Tort winogronowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Upiec biszkopty (tortownica ɸ 28 cm). Ostudzony jasny biszkopt przekroić na dwie równe części, z biszkoptu czekoladowego wykroić krążki (ɸ 5- 6 cm), ciasto wykrojone pozostawić do tortu.
Masa jajeczna: mleko, cukier kryształ, cukier waniliowy zagotować. Całe jaja dobrze rozstrzepać, wlać do gotującego się mleka z cukrami, mieszając, aż zgęstnieje i utworzy się serek. Serek odcedzić na durszlaku, ostudzić, utrzeć z 2 kostkami margaryny lub masła.
Do 1/3 ilości masy dodać 1 rozpuszczoną tabliczkę czekolady (deserowej lub mlecznej).
Galaretki rozpuścić osobno - 2 galaretki w ½ litrze wody.
Kolejność wykonania:
Połowę jasnego biszkoptu ułożyć na spodzie tortownicy.
Wyłożyć przygotowaną część masy czekoladowej (troszkę pozostawić do dekoracji).
Wyłożyć wykrojony biszkopt czekoladowy.
W wykrojone miejsca ułożyć winogrona, zalać 2 galaretkami agrestowymi.
Na stężone galaretki agrestowe wyłożyć jasną masę (troszkę pozostawić do dekoracji).
Na masę wyłożyć wykrojone krążki z biszkoptu czekoladowego (starając się ułożyć na wykrojonych miejscach biszkoptu.
W wolnych miejscach wokół krążków ułożyć winogrono, zalać 2 galaretkami czerwonymi. Na galaretki wyłożyć drugą połowę jasnego biszkoptu.
Gotowy tort udekorować pozostałą ciemną i jasną masą, tort obtoczyć kokosem, na wierzch wyłożyć serduszka czekoladowe, żelki, można posypać posypką cukrową.
Porady
Winogrona można zamienić na inne owoce (banany, mandarynki, ananasy, brzoskwinie)
Komentarze