TORT WINOGRONOWY

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Tort przygotowałam z okazji 4 urodzin synka Wojtusia. Goście zjedli go w całości (wychodzi 20 dużych porcji).

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • BISZKOPT JASNY:
    6 jaj; 6 czubatych łyżek cukru, 5 łyżek mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, kilka kropli olejku waniliowego
    BISZKOPT CZEKOLADOWY:
    4 jaja; 5 łyżek cukru, 3 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka kakao, kilka kropli olejku rumowego
    MASA JAJECZNA:
    ½ l mleka, 1 i ½ cukru, 1 duży cukier waniliowy (32g), 6 jajek, 2 kostki margaryny lub 2 kostki masła
    DODATKOWO:
    1 kg winogrona (pomieszać jasne i ciemne), 2 galaretki agrestowe, 2 galaretki wiśniowe lub truskawkowe, do dekoracji kokos, serduszka czekoladowe, żelki (misie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort winogronowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec biszkopty (tortownica ɸ 28 cm). Ostudzony jasny biszkopt przekroić na dwie równe części, z biszkoptu czekoladowego wykroić krążki (ɸ 5- 6 cm), ciasto wykrojone pozostawić do tortu.

    Masa jajeczna: mleko, cukier kryształ, cukier waniliowy zagotować. Całe jaja dobrze rozstrzepać, wlać do gotującego się mleka z cukrami, mieszając, aż zgęstnieje i utworzy się serek. Serek odcedzić na durszlaku, ostudzić, utrzeć z 2 kostkami margaryny lub masła.
    Do 1/3 ilości masy dodać 1 rozpuszczoną tabliczkę czekolady (deserowej lub mlecznej).

    Galaretki rozpuścić osobno - 2 galaretki w ½ litrze wody.

    Kolejność wykonania:
    Połowę jasnego biszkoptu ułożyć na spodzie tortownicy.
    Wyłożyć przygotowaną część masy czekoladowej (troszkę pozostawić do dekoracji).
    Wyłożyć wykrojony biszkopt czekoladowy.
    W wykrojone miejsca ułożyć winogrona, zalać 2 galaretkami agrestowymi.
    Na stężone galaretki agrestowe wyłożyć jasną masę (troszkę pozostawić do dekoracji).
    Na masę wyłożyć wykrojone krążki z biszkoptu czekoladowego (starając się ułożyć na wykrojonych miejscach biszkoptu.
    W wolnych miejscach wokół krążków ułożyć winogrono, zalać 2 galaretkami czerwonymi. Na galaretki wyłożyć drugą połowę jasnego biszkoptu.
    Gotowy tort udekorować pozostałą ciemną i jasną masą, tort obtoczyć kokosem, na wierzch wyłożyć serduszka czekoladowe, żelki, można posypać posypką cukrową.

Porady

Winogrona można zamienić na inne owoce (banany, mandarynki, ananasy, brzoskwinie)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować