Winogronowy tort-motyl

4.5 (200 ocen)

Zapraszam na tort z okazji trzecich urodzin mojej Córci Daruni:) Malutka była zadowolona z tortu, mama trochę mniej ....

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajka
    5 łyżki mąki pszennej
    5 łyżki mąki ziemniaczanej
    10 łyżek cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa:
    1 kg polskiego winogrona
    2 łyżki cukru
    250 g mascarpone
    990 ml śmietany 30%
    2 śmietan-fix
    1,5 łyżki żelatyny
    3 łyżki cukru pudru
    Dekoracja:
    Dowolne owoce
    1 banan
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Torty Kremówka Desery Wina

Winogronowy tort-motyl - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Obie mąki przesiać, dodać proszek. Wymieszać. Odłożyć na bok.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier cały czas ubijając. Następnie dodawać po 1 żółtku i cały czas ubijać. Na koniec partiami dodawać suche składniki i wymieszać delikatnie. Przelać do tortownicy i piec w 180 st około 25-30 minut do suchego patyczka. Ostudzić, wyjąć z tortownicy i zostawić na drugi dzień. Następnego dnia przekroić poprzecznie na 3 krążki.
  • 2. Masa:
    Winogron obrać z gałązek, opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Przełożyć do rondelka, dodać cukier i postawić na ogień. Gotować do rozgotowania owoców i rozpuszczenia cukru.
    Zdjąć z ognia, zblendować i ostudzić. Przetrzeć przez sito. W 3-4 łyżkach wrzątku rozpuścić żelatynę i cienkim strumieniem wlać ją do musu winogronowego.
  • 3. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i zagęstnikiem. Do miski przełożyć serek i wymieszać z cukrem pudrem. Następnie połączyć z ubitą kremówką. Na koniec delikatnie wymieszać masę z musem winogronowym. Odłożyć do lodówki na 15 minut.
  • 4. Wykonanie:
    Na paterę położyć pierwszy krążek biszkoptu, zapiąć obręcz tortownicy i nasączyć herbatą z cytryną. Nałożyć 1/3 kremu. Ułożyć kolejny krążek biszkoptu, nasączyć go i znów nałożyć krem i przykryć ostatnim krążkiem i po raz ostatni nasączyć. Posmarować wierzch małą ilością kremu. Odłożyć tort na noc do lodówki.
  • 5. Następnego dnia delikatnie zdjąć obręcz tortu i przekroić go na pół. Odwrócić połówki okrągłą stroną do siebie. Udekorować połówki kremem według własnego uznania.
    Banana obrać i ułożyć na obu połówkach. Resztę owoców ułożyć w dekoracyjny sposób. Odstawić tort na około godzinę do lodówki, smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Winogrona

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować