Tort śmietankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielam starannie od żółtek. Żółtka przekładam do miseczki, roztrzepuję je widelcem. Dodaję do nich proszek do pieczenia i ocet, mieszam (masa znacznie powiększy swoją objętość).
Białka ubijam ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i ubijam na sztywną pianę. Do ubitych białek dodaję masę żółtkową i mieszam. Następnie dodaję partiami przesianą mąkę i mieszam całość delikatnie łyżką.Przełożenie ciasta -1 litr śmietany kremówki 30% ,2 łyżki cukru to ubijać i dodać 4 zagęszczacze .Placki można nasączyć wodą +sokiem z cytryny albo wodą z kwaskiem cytrynowym,i trochę cukrem.Przełożyć placki dżemem i bitą śmietaną.Wierzch ciasta dobrowolnie udekorować
Komentarze