Tort Śmietankowy

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przepis na ten smaczny tort dostaliśmy od cioci z Kętrzyna ,która go zrobiła go na wesele swojej córki

  • 1 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Upiec biszkopt 2 razy po 5 jajek- Biszkopt-5 jaj ,1 szklanka cukru,,1 szklanka mąki ,1 łyżeczka proszku do pieczenia ,1 łyżeczka octu.Masa -śmietana kremówka 30%,-1 litr,4 zagęszczacze i 3 dżemy jagodowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort śmietankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielam starannie od żółtek. Żółtka przekładam do miseczki, roztrzepuję je widelcem. Dodaję do nich proszek do pieczenia i ocet, mieszam (masa znacznie powiększy swoją objętość).
    Białka ubijam ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i ubijam na sztywną pianę. Do ubitych białek dodaję masę żółtkową i mieszam. Następnie dodaję partiami przesianą mąkę i mieszam całość delikatnie łyżką.Przełożenie ciasta -1 litr śmietany kremówki 30% ,2 łyżki cukru to ubijać i dodać 4 zagęszczacze .Placki można nasączyć wodą +sokiem z cytryny albo wodą z kwaskiem cytrynowym,i trochę cukrem.Przełożyć placki dżemem i bitą śmietaną.Wierzch ciasta dobrowolnie udekorować

Porady

Jest smaczny aż rozpływa się w ustach

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować