Tort Śmietankowy

  • wyświetlono: 609 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Delikatny i uniwersalny,smak śmietankowy lubi chyba każdy,typowo kobiecy torcik.

Zdjęcie do publikacji.
  • 14 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

Tortownica 20 cm
Biszkopt:

5 jajek L
3/4 szkl.cukru
1 szkl.z czubkiem mąki pszennej
2 łyżki z czubkiem mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Krem do przełożenia:

660 ml śmietany kremówki 30 %
500 g serka mascarpone
cukier puder do smaku
Krem do dekoracji i na tynk:

1,5 kostki masła
300 g mleczka skondensowanego
cukier puder do smaku
barwniki spożywcze
barwnik złoty+1 łyżka spirytusu lub wódki
Masa Cukrowa:

200 g cukru pudru
2,5 łyżki glukozy
1 łyżeczka żelatyny
1,5 łyżki wody
3\4 łyżki masła
olejek waniliowy do smaku
barwnik różowy
Dodatkowo:

pół słoiczka dżemu malinowego
sok z małej cytryny do nasączenia+cukier do smaku+woda
perełki do ozdoby na tort

Sposób przygotowania przepisu:

Tort Śmietankowy

  • Tort.1. Przygotowanie tortu rozłożyłam sobie na 2 dni.
    W pierwszej kolejności zrobiłam koronę z masy cukrowej,żeby wyschła,oraz wieczorem upiekłam biszkopt.

    Masa cukrowa,do rondelka wlewam wodę i wsypuje żelatynę,odstawiam na 10 min.dodaje masło,glukozę,stawiam na mały ogień,podgrzewam do momentu połączenia,nie doprowadzam do wrzenia,ściągam z ognia,dodaje barwnik,mieszam i wsypuje przesiany przez sitko cukier puder,początkowo mieszam łyżką,następnie masę wykładam na podsypaną cukrem pudrem matę silikonową i wyrabiam ręką,podsypując cukrem pudrem.
  • Tort.2. Gotową masę wkładam do woreczka foliowego,żeby nie obsychała.
    Wycinamy z papieru szablon korony,następnie masę cukrową rozwałkowujemy,przykładamy szablon i wycinamy nożykiem koronę,
  • Tort.3. gotową układamy na kieliszku,łączenia brzegów,spinamy kawałkiem wykałaczki i tak pozostawiamy do wyschnięcia.

    Z podanych składników przygotować biszkopt.
    Mąki z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko,białka oddzielić od żółtek,ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,pod koniec ubijania dodawać partiami cukier,dodajemy stopniowo żółtka i miksujemy do połączenia.
    Do masy jajecznej wsypujemy mąki z proszkiem do pieczenia,delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się wszystkich składników,wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia,delikatnie wyrównujemy górę i wkładamy do nagrzanego piekarnika,pieczemy w 180 C przez 35 min.do suchego patyczka.
    Gorący biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odwracamy do góry dnem,ściągam tortownicę oraz papier i pozostawiam do wystygnięcia.
  • Tort.4. Śmietankę i serek schładzamy w zamrażalniku ok.30 min.w tym czasie przygotowujemy sobie nasączenie tortu(wycisnąć sok z cytryny,uzupełnić do pełnej szkl.wodą i wsypać cukier do smaku,wymieszać i gotowe) oraz krem do dekoracji i tynkowania(masło ubijamy na puch z cukrem pudrem do smaku,następnie stopniowo dolewamy mleczko cały czas miksując,
  • Tort.5. gotowy krem dzielimy w zależności od tego ile kolorów chcemy i jaką dekoracje chcemy uzyskać,do ubitego kremu wsypujemy barwnik,mieszamy i gotowe,z kremu tego bardzo fajnie robi się różnego rodzaju kwiatki,wystarczy odpowiednia tylka i trochę wyobraźni).
    Śmietankę i serek ubijamy razem na sztywno,pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder do smaku,zmiksować krótko i krem jest gotowy.
    Biszkopt dzielimy na 3 blaty.
  • Tort.6. Pierwszy krążek układam na talerzu,nasączam,smaruje blat dżemem malinowym,nakładam rant od tortownicy i wykładam pierwszą warstwę kremu,wyrównuje i nakładam drugi krążek,nasączam,smaruje dżemem,wykładam resztę kremu,ostatni krążek smaruje dżemem od spodu i przykładam na krem,dociskam górę,
  • Tort.7. nasączam i całość tynkuje kremem do dekoracji,górę i boki(boki cienko).Na boki nakładam małą łyżeczką krem do dekoracji,tworząc mozaikę.
  • Tort.8. Na górze tortu układam koronę z masy cukrowej,którą pomalowałam wcześniej pędzelkiem moczonym w wódce i złotym barwniku.
  • Tort.9. następnie obkładam ją przygotowanymi prędzej kwiatami,schłodzonymi w zamrażalniku.
  • Tort.10. Całość dopełniam listkami z tylki,oraz cukrowymi perełkami.

Porady

Dla mogących i lubiących %,torcik można nasączyć alkoholem.
Do kremu można wrzucić dowolne świeże owoce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortCiastobiszkoptkremDeserdo kawymascarponekrem śmietankowytort urodzinowyśmietana kremówkatort okolicznościowytort imprezowykwiaty maślane

Komentarze

Podobne przepisy

tort śmietankowy z truskawkami

Dodane przez: anka1988

Tort śmietankowy z truskawkami

Tort upiekłam na 30-ste urodziny...

Tort śmietankowy z owocami

Dodane przez: ewuuu89

Tort śmietankowy z owocami

Pyszny tort urodzinowy lub na inne...

image-12bt1fw

Dodane przez: Bożena1960

Tort czekoladowo - śmietankowy

Tort ten zrobiłam wnuczce do szkoły...

Tort śmietankowo - truskawkowy

Dodane przez: Konto nieaktywne

Tort śmietankowo - truskawkowy

Delikatny tort na urodziny dziecka....

tort czekoladowo smietankowy z bananami

Dodane przez: Marta199401

Tort czekoladowo-śmietankowy z bananami

Obłędnie pyszny tort idealny na...

Tort śmietankowy

Dodane przez: Joanna Kryla

Tort śmietankowy

Tort zrobiłam dla mojej córeczki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE