Tort Śmietankowy

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Delikatny i uniwersalny,smak śmietankowy lubi chyba każdy,typowo kobiecy torcik.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Tortownica 20 cm
    Biszkopt:

    5 jajek L
    3/4 szkl.cukru
    1 szkl.z czubkiem mąki pszennej
    2 łyżki z czubkiem mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    Krem do przełożenia:

    660 ml śmietany kremówki 30 %
    500 g serka mascarpone
    cukier puder do smaku
    Krem do dekoracji i na tynk:

    1,5 kostki masła
    300 g mleczka skondensowanego
    cukier puder do smaku
    barwniki spożywcze
    barwnik złoty+1 łyżka spirytusu lub wódki
    Masa Cukrowa:

    200 g cukru pudru
    2,5 łyżki glukozy
    1 łyżeczka żelatyny
    1,5 łyżki wody
    3\4 łyżki masła
    olejek waniliowy do smaku
    barwnik różowy
    Dodatkowo:

    pół słoiczka dżemu malinowego
    sok z małej cytryny do nasączenia+cukier do smaku+woda
    perełki do ozdoby na tort
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Torty Desery Biszkopty

Tort śmietankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort. 1. Przygotowanie tortu rozłożyłam sobie na 2 dni.
    W pierwszej kolejności zrobiłam koronę z masy cukrowej,żeby wyschła,oraz wieczorem upiekłam biszkopt.

    Masa cukrowa,do rondelka wlewam wodę i wsypuje żelatynę,odstawiam na 10 min.dodaje masło,glukozę,stawiam na mały ogień,podgrzewam do momentu połączenia,nie doprowadzam do wrzenia,ściągam z ognia,dodaje barwnik,mieszam i wsypuje przesiany przez sitko cukier puder,początkowo mieszam łyżką,następnie masę wykładam na podsypaną cukrem pudrem matę silikonową i wyrabiam ręką,podsypując cukrem pudrem.
  • Tort. 2. Gotową masę wkładam do woreczka foliowego,żeby nie obsychała.
    Wycinamy z papieru szablon korony,następnie masę cukrową rozwałkowujemy,przykładamy szablon i wycinamy nożykiem koronę,
  • Tort. 3. gotową układamy na kieliszku,łączenia brzegów,spinamy kawałkiem wykałaczki i tak pozostawiamy do wyschnięcia.

    Z podanych składników przygotować biszkopt.
    Mąki z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko,białka oddzielić od żółtek,ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,pod koniec ubijania dodawać partiami cukier,dodajemy stopniowo żółtka i miksujemy do połączenia.
    Do masy jajecznej wsypujemy mąki z proszkiem do pieczenia,delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się wszystkich składników,wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia,delikatnie wyrównujemy górę i wkładamy do nagrzanego piekarnika,pieczemy w 180 C przez 35 min.do suchego patyczka.
    Gorący biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odwracamy do góry dnem,ściągam tortownicę oraz papier i pozostawiam do wystygnięcia.
  • Tort. 4. Śmietankę i serek schładzamy w zamrażalniku ok.30 min.w tym czasie przygotowujemy sobie nasączenie tortu(wycisnąć sok z cytryny,uzupełnić do pełnej szkl.wodą i wsypać cukier do smaku,wymieszać i gotowe) oraz krem do dekoracji i tynkowania(masło ubijamy na puch z cukrem pudrem do smaku,następnie stopniowo dolewamy mleczko cały czas miksując,
  • Tort. 5. gotowy krem dzielimy w zależności od tego ile kolorów chcemy i jaką dekoracje chcemy uzyskać,do ubitego kremu wsypujemy barwnik,mieszamy i gotowe,z kremu tego bardzo fajnie robi się różnego rodzaju kwiatki,wystarczy odpowiednia tylka i trochę wyobraźni).
    Śmietankę i serek ubijamy razem na sztywno,pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder do smaku,zmiksować krótko i krem jest gotowy.
    Biszkopt dzielimy na 3 blaty.
  • Tort. 6. Pierwszy krążek układam na talerzu,nasączam,smaruje blat dżemem malinowym,nakładam rant od tortownicy i wykładam pierwszą warstwę kremu,wyrównuje i nakładam drugi krążek,nasączam,smaruje dżemem,wykładam resztę kremu,ostatni krążek smaruje dżemem od spodu i przykładam na krem,dociskam górę,
  • Tort. 7. nasączam i całość tynkuje kremem do dekoracji,górę i boki(boki cienko).Na boki nakładam małą łyżeczką krem do dekoracji,tworząc mozaikę.
  • Tort. 8. Na górze tortu układam koronę z masy cukrowej,którą pomalowałam wcześniej pędzelkiem moczonym w wódce i złotym barwniku.
  • Tort. 9. następnie obkładam ją przygotowanymi prędzej kwiatami,schłodzonymi w zamrażalniku.
  • Tort. 10. Całość dopełniam listkami z tylki,oraz cukrowymi perełkami.

Porady

Dla mogących i lubiących %,torcik można nasączyć alkoholem. Do kremu można wrzucić dowolne świeże owoce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Mascarpone Śmietana

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować