Tort śmietankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie tortu rozłożyłam sobie na 2 dni.
W pierwszej kolejności zrobiłam koronę z masy cukrowej,żeby wyschła,oraz wieczorem upiekłam biszkopt.
Masa cukrowa,do rondelka wlewam wodę i wsypuje żelatynę,odstawiam na 10 min.dodaje masło,glukozę,stawiam na mały ogień,podgrzewam do momentu połączenia,nie doprowadzam do wrzenia,ściągam z ognia,dodaje barwnik,mieszam i wsypuje przesiany przez sitko cukier puder,początkowo mieszam łyżką,następnie masę wykładam na podsypaną cukrem pudrem matę silikonową i wyrabiam ręką,podsypując cukrem pudrem.
2.Gotową masę wkładam do woreczka foliowego,żeby nie obsychała.
Wycinamy z papieru szablon korony,następnie masę cukrową rozwałkowujemy,przykładamy szablon i wycinamy nożykiem koronę,
3.gotową układamy na kieliszku,łączenia brzegów,spinamy kawałkiem wykałaczki i tak pozostawiamy do wyschnięcia.
Z podanych składników przygotować biszkopt.
Mąki z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko,białka oddzielić od żółtek,ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,pod koniec ubijania dodawać partiami cukier,dodajemy stopniowo żółtka i miksujemy do połączenia.
Do masy jajecznej wsypujemy mąki z proszkiem do pieczenia,delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się wszystkich składników,wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia,delikatnie wyrównujemy górę i wkładamy do nagrzanego piekarnika,pieczemy w 180 C przez 35 min.do suchego patyczka.
Gorący biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odwracamy do góry dnem,ściągam tortownicę oraz papier i pozostawiam do wystygnięcia.
4.Śmietankę i serek schładzamy w zamrażalniku ok.30 min.w tym czasie przygotowujemy sobie nasączenie tortu(wycisnąć sok z cytryny,uzupełnić do pełnej szkl.wodą i wsypać cukier do smaku,wymieszać i gotowe) oraz krem do dekoracji i tynkowania(masło ubijamy na puch z cukrem pudrem do smaku,następnie stopniowo dolewamy mleczko cały czas miksując,
5.gotowy krem dzielimy w zależności od tego ile kolorów chcemy i jaką dekoracje chcemy uzyskać,do ubitego kremu wsypujemy barwnik,mieszamy i gotowe,z kremu tego bardzo fajnie robi się różnego rodzaju kwiatki,wystarczy odpowiednia tylka i trochę wyobraźni).
Śmietankę i serek ubijamy razem na sztywno,pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder do smaku,zmiksować krótko i krem jest gotowy.
Biszkopt dzielimy na 3 blaty.
6.Pierwszy krążek układam na talerzu,nasączam,smaruje blat dżemem malinowym,nakładam rant od tortownicy i wykładam pierwszą warstwę kremu,wyrównuje i nakładam drugi krążek,nasączam,smaruje dżemem,wykładam resztę kremu,ostatni krążek smaruje dżemem od spodu i przykładam na krem,dociskam górę,
7.nasączam i całość tynkuje kremem do dekoracji,górę i boki(boki cienko).Na boki nakładam małą łyżeczką krem do dekoracji,tworząc mozaikę.
8.Na górze tortu układam koronę z masy cukrowej,którą pomalowałam wcześniej pędzelkiem moczonym w wódce i złotym barwniku.
9.następnie obkładam ją przygotowanymi prędzej kwiatami,schłodzonymi w zamrażalniku.
10.Całość dopełniam listkami z tylki,oraz cukrowymi perełkami.
Porady
Dla mogących i lubiących %,torcik można nasączyć alkoholem.
Do kremu można wrzucić dowolne świeże owoce.
Komentarze