Tort czekoladowe serce

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 8 osób

Pyszny torcik na każdą okazje. Rewelacyjne połączenie pysznego lekko czekoladowego biszkopta z przepyszną masą na bazie śmietany, białej czekolady i serka mascarpone. Bardzo prosty w wykonaniu. Możemy nim zaskoczyć ukochaną osobę na walentynki czy np. mamę lub tatę z okazji ich święta, ale nie tylko.

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Składniki:
    Potrzebujemy 2 biszkoptów. Możemy upiec je osobno tak jak ja to zrobiłam lub z podwójnej porcji jeden i przekroić na pół.
    na 1 biszkopt:
    2 jajka,
    szczypta soli,
    2 łyżki cukru ( u mnie trzcinowy)
    2 czubate łyżki mąki tortowej,
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
    1 płaska łyżeczka karobu (lub czubata kakao)
    masa:
    200 ml śmietany 36%,
    100 g białej czekolady,
    250 g serka mascarpone,
    oraz:
    starta czekolada ( u mnie po 3-4 kostki czekolady białej, mlecznej i gorzkiej),
    czekoladowe serduszka,
    kieliszek ulubionego likieru (opcjonalnie do nasączenia biszkoptu jeśli tort będą jedli tylko dorośli).
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Tort czekoladowe serce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt:
    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i karobem, mieszamy.
    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier, po żółtku cały czas delikatnie ubijając i pozostałe składniki.
    Napełniamy wysmarowana odrobina oleju formę i pieczemy ok. 20 min w temperaturze 180 °C.
    Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło. Studzimy.
    masa:
    Śmietanę wlewamy do garnuszka. Dodajemy do niej połamaną czekoladę i podgrzewamy, cały czas mieszając. W momencie gdy cała czekolada się rozpuści i połączy ze śmietaną, zdejmujemy z kuchenki i przykrywamy folią. Gdy masa osiągnie temperaturę pokojową, wkładamy ją na kilka godzin, najlepiej na całą noc do lodówki. Wyjętą z lodówki masę czekoladowo- śmietanową miksujemy na niskich obrotach, do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu, następnie dodajemy stopniowo serek i miksujemy do połaszenia składników.
    Składanie tortu:
    Na pierwszy biszkopt ( możemy nasączyć go likierem) nakładamy około ¾ masy, dajemy drugi biszkopt i smarujemy reszta masy. Możemy posmarować również delikatnie boki. Dekorujemy startą czekoladą i czekoladowymi ozdobami. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować