Torcik ten zrobiłam dla mojego męża - był zachwycony
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Ciasto kruche ( na dwa blaty-serduszka):
50 dag mąki pszennej
25 dag margaryny
1 cukier waniliowy
5 żółtek
15 dag cukru kryształu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
ciasto biszkoptowe-makowe( na dwa blaty-serduszka):
5 białek
1 szklanka cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki maku
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1.Torcik składa się z 4 blatów: 2 kruchych i 2 biszkoptów makowych.
Ciasto kruche (składniki na 2 blaty):
Wszystkie składniki zagnieść razem i dokładnie wyrobić, a następnie schłodzić w lodówce - a w tym czasie przygotować biszkopt.
2.Ciasto biszkoptowe (składniki na 2 blaty):
Białka ubić z cukrem, gdy piana będzie sztywna dodać mąkę, mak i proszek do pieczenia i wymieszać na jednolitą masę.
Przygotować formę serduszko (moje w linii dzielącej je na pół ma 22 cm) - natłuścić i wysypać bułką tartą. Z masy biszkoptowej upiec dwa serduszka. Piec ok 20 min. w 200 stopniach Celsjusza.
Po upieczeniu biszkoptów na tej samej formie pieczemy schłodzone ciasto kruche, które należy podzielić na dwie części i upiec serduszka. Piec ok 20 min. w 180 stopniach Celsjusza.
Należy pamiętać o każdorazowym oczyszczeniu formy, jej natłuszczeniu i posypaniu bułką tartą przed pieczeniem kolejnego blatu.
3.Masa:
Z podanej ilości mleka odlać pół szklanki, a resztę zagotować z cukrem i cukrem pudrem. Połowę szklanki mleka, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną zmieszać razem i wlać na gotujące się mleko. Pogotować jeszcze chwilę, uważając by nie przypalić budyniu. Wystudzić, a następnie utrzeć z masłem.
4.Rozpuścić galaretkę w jednej szklance wrzącej wody. Do formy silikonowej-serduszka włożyć kilka groszków czekoladowych, pokrojonego banana i zalać tężejącą galaretką. Odłożyć do stężenia w lodówce.
5.Przełożenie:
Blat kruchy, masa, blat biszkoptowo-makowy, dżem z czarnej porzeczki, blat biszkoptowo-makowy, masa, blat kruchy, masa. Masą smarujemy także boki, na wierzchu układamy serce z galaretki i obsypujemy torcik wiórkami z czekolady.
Porady
Aby skrócić czas oczekiwania należy zacząć od końca - czyli od przygotowania galaretki, a następnie masy.
Komentarze