Tort Serce

5 (184 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Torcik ten zrobiłam dla mojego męża - był zachwycony

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto kruche ( na dwa blaty-serduszka):
    50 dag mąki pszennej
    25 dag margaryny
    1 cukier waniliowy
    5 żółtek
    15 dag cukru kryształu
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    ciasto biszkoptowe-makowe( na dwa blaty-serduszka):
    5 białek
    1 szklanka cukru
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki maku
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    masa:
    0,5 l mleka
    1 cukier waniliowy
    5 łyżek cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    25 dag masła

    do przełożenia dżem z czarnej porzeczki

    do zdobienia:
    wiórki czekoladowe
    galaretka wiśniowa, banan, groszki czekoladowe
Wystaw ocenę:

5 (184 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort serce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Torcik składa się z 4 blatów: 2 kruchych i 2 biszkoptów makowych.

    Ciasto kruche (składniki na 2 blaty):

    Wszystkie składniki zagnieść razem i dokładnie wyrobić, a następnie schłodzić w lodówce - a w tym czasie przygotować biszkopt.
  • serdusz 2. Ciasto biszkoptowe (składniki na 2 blaty):

    Białka ubić z cukrem, gdy piana będzie sztywna dodać mąkę, mak i proszek do pieczenia i wymieszać na jednolitą masę.
    Przygotować formę serduszko (moje w linii dzielącej je na pół ma 22 cm) - natłuścić i wysypać bułką tartą. Z masy biszkoptowej upiec dwa serduszka. Piec ok 20 min. w 200 stopniach Celsjusza.
    Po upieczeniu biszkoptów na tej samej formie pieczemy schłodzone ciasto kruche, które należy podzielić na dwie części i upiec serduszka. Piec ok 20 min. w 180 stopniach Celsjusza.

    Należy pamiętać o każdorazowym oczyszczeniu formy, jej natłuszczeniu i posypaniu bułką tartą przed pieczeniem kolejnego blatu.
  • 3. Masa:
    Z podanej ilości mleka odlać pół szklanki, a resztę zagotować z cukrem i cukrem pudrem. Połowę szklanki mleka, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną zmieszać razem i wlać na gotujące się mleko. Pogotować jeszcze chwilę, uważając by nie przypalić budyniu. Wystudzić, a następnie utrzeć z masłem.
  • sylikonowa forma na galaretkę 4. Rozpuścić galaretkę w jednej szklance wrzącej wody. Do formy silikonowej-serduszka włożyć kilka groszków czekoladowych, pokrojonego banana i zalać tężejącą galaretką. Odłożyć do stężenia w lodówce.
  • 5. Przełożenie:

    Blat kruchy, masa, blat biszkoptowo-makowy, dżem z czarnej porzeczki, blat biszkoptowo-makowy, masa, blat kruchy, masa. Masą smarujemy także boki, na wierzchu układamy serce z galaretki i obsypujemy torcik wiórkami z czekolady.

Porady

Aby skrócić czas oczekiwania należy zacząć od końca - czyli od przygotowania galaretki, a następnie masy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować