Tort księga kakaowo-orzechowo-krówkowy

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Planując pieczenie tortu skorzystałam z przepisu zamieszczonego w Waszej gazetce.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Na 1 biszkopt(potrzebujemy takie 4):
    4 jajka
    3/4 szkl. mąki
    3/4 szkl. cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1,5 łyżki kakao

    Na 1 wkładkę orzechową(potrzebujemy 2):
    25 dkg orzechów włoskich
    3/4 szkl. cukru
    5 białek(żółtka zostawiamy do masy)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Masa z żółtek
    1szkl. mleka
    1 szkl. cukru
    60 dkg masła
    10 żółtek
    spirytus do smaku

    Krówka
    2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
    20 dkg orzechów włoskich
    10 dkg orzechów laskowych

    Ponadto do wysmarowania tortu i uformowania księgi potrzebujemy
    1 l śmietany kremówki
    4-5 łyżek cukru pudru
    500 g serka mascarpone
    kilka kropel aromatu np. rumowego
    1 duże opakowanie podłużnych biszkoptów
    kilka łyżek powidła śliwkowego
    galaretka wiśniowa

    Do dekoracji:
    2-3 op. białych draży
    płatki migdałów
    Galaretka cytrynowa
    Żółty barwnik spożywczy
    Kilka kostek białej czekolady
    1 tabliczka czekolady mlecznej lub deserowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort księga kakaowo-orzechowo-krówkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i miksować do rozpuszczenia. Dodawać po
    1 żółtku. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać i dodawać porcjami do masy jajecznej.Dokładnie wymieszać. Ciasto wylać do blaszki (moja miała wymiary36x25 cm). Piec w 180 stopniach ok 35 min, do suchego patyczka.
  • 2. Wkładka: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i ubijać do rozpuszczenia. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać ze zmielonymi orzechami, delikatnie połączyć z pianą. Wylać do formy o tych samych wymiarach co do biszkoptu. Piec w 180 stopniach ok 30 min.
  • 3. Masa: Do żółtek dodać cukier i dokładnie rozmieszać. Dolać mleko i zagotować cały czas mieszając. Masa ma wyglądać jak zwarzona. Wystudzić. Masło utrzeć, porcjami dodawać masę z jajek. Na koniec spirytus. Odkładamy trochę masy do dekoracji.
  • 4. Krówka: Puszkę z mlekiem gotować ok 2,5 godziny. Wystudzoną krówkę połączyć z pokrojonymi orzechami.
  • 5. Biała masa na wierzch tortu:
    Śmietankę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier, dodajemy aromat, po czym łączymy z serkiem mascarpone.
  • 6. Przełożenie tortu: Układamy dwa biszkopty obok siebie tak, żeby się stykały. Smarujemy całość masą. Na masę układamy wkładki orzechowe. Na to wykładamy krówkę z orzechami i przykrywamy pozostałymi biszkoptami. Lekko docisnąć cały tort.Przez środek obydwu połówek tortu smarujemy powidłem. Na powidło układamy biszkopty zamoczone w rozpuszczonej galaretce. Jeden koło drugiego(wzdłuż ciasta). Cały tort pokrywamy masą śmietanową, formując kształt księgi, w czym pomogą właśnie biszkopty tworząc wzniesienia po środku obydwu polówek..Tort wstawiamy do lodówki, żeby się schłodził.
    W tym czasie przygotowujemy galaretkę z dodatkiem barwnika na kielich. Wylewamy do płaskiej formy wyłożonej folią spożywczą. Czekoladę mleczną topimy w kąpieli wodnej i używając tutki z papieru lub rękawa cukierniczego, wyciskamy na folię(np. koszulkę na dokumenty) napis. Zostawiamy do zastygnięcia. Dookoła podstawy tortu układamy draże. Pozostawiona masą dekorujemy brzegi i środek tortu za pomocą rękawa cukierniczego. Z draży układamy różaniec. Z zastygniętej galaretki wycinamy kielich i hostię, układamy na torcie. Z roztopionej białej czekolady wyciskamy napis IHS na galaretkowej hostii oraz krzyżyk do różańca na folię, jak zastygnie dokładamy. Dekorujemy jeszcze płatkami migdałów. Tort należy przechowywać w lodówce.

Porady

Pieczenie najlepiej rozłożyć na 2 dni. Do masy śmietanowej można dodać śmietan-fix lub żelatynę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Wesele

Podobne przepisy

To może cię zainteresować