Tort na przyjęcie komunijne. Tort z trzema biszkoptami i dwoma kremami. Tort z owocami i żelką truskawkową. Tort obłożony i ozdobiony dekoracjami z masy z mleka w proszku. Tort zrobiłam dla wnuczka mojego brata.
5 godz.
Więcej niż 10 osób
Trudny
Składniki:
Biszkopt ciemny :
-5 jajek
-100 g cukru
-60 g mąki tortowej
-80 g budyniu czekoladowego (2 opakowania)
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt różowy :
-5 jajek
-100 g cukru
-60 g mąki tortowej
-80 g budyniu malinowego (2 opakowania)
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt jasny :
-5 jajek
-100 g cukru
-60 g mąki tortowej
-80 g budyniu waniliowego (2 opakowania)
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nasączenie:
-280 g dżemu brzoskwiniowego
-1/2 szklanki ciepłej przegotowanej wody
Owoce:
-250 g malin
-300 g borówki amerykańskiej
Krem straciatella:
-500 ml śmietanki 30 %
-500 g serka mascarpone
-50 g cukru pudru
-20 g żelatyny
-1/2 szklanki wody
-100 g czekolady gorzkiej
Żelka truskawkowa:
-800 g truskawek (tu mrożonych)
-100 g cukru
-250 ml wody
-20 g żelatyny + trochę wody
Krem jagodowy:
-500 ml śmietanki 30 %
-500 g serka mascarpone
-30 g cukru pudru
-150 ml frużeliny jagodowej
-20 g żelatyny
-1/2 szklanki wody
Galaretka czekoladowa:
-3 galaretki przeźroczyste
-900 ml wody
-200 g czekolady z nadzieniem truskawkowym
-150 ml śmietanki 30 %
-100 g masła
Krem milky way:
-400 g masła
-400 g mleka skondensowanego słodzonego
-100 g mleka w proszku
Obłożenie tortu:
-200 g mleka w proszku
-200 g cukru pudru
-około 60 ml mleka w płynie
Ozdoby z masy z mleka w proszku:
-200 g mleka w proszku
-200 g cukru pudru
-około 60 ml mleka w płynie
-barwniki jadalne: niebieski, fioletowy, zielony i złoty
Tort komunijny księga - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia, budyniami i delikatnie mieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do blaszki 30x40, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20-25 min. w 175 stopni Celsjusza. Wyjąć z piekarnika, odwrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Upiec 3 biszkopty z różnymi budyniami.
2.Z każdego biszkoptu, zdrapać skórkę, zapobiegnie to odklejaniu warstw kremu. Ciemny biszkopt ułożyć do blaszki, wyżej zabezpieczonej papierem do pieczenia. Nasączyć rozcieńczonym dżemem.
3.Do blaszki rozsypać maliny. Maliny nie myć, bo mogą nasiąknąć wodą. Maliny wystarczy przetrzeć ściereczką i przeglądnąć ich środki.
4.Krem 1:
Najpierw zetrzeć czekoladę na tarce jarzynowej. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Schłodzoną śmietankę z serkiem i cukrem pudrem, ubić do puszystego. Następnie dolewać letnią, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Wmieszać łopatką startą czekoladę i krem wylać równomiernie do blaszki, rozsmarować i schłodzić.
5.Galaretka:
Galaretki rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie i wystudzić. Czekolady wraz ze śmietankę i masłem rozpuścić nad parą i ostudzić. Połączyć galaretki z czekoladami i od czasu do czasu przemieszać. Jak zaczną lekko tężeć to wylać na krem.
6.Przykryć różowym biszkoptem i go nasączyć.
7.Porozrzucać umyte i osuszone borówki.
8.Krem 2:
Wykonać jak poprzedni z tym, że po ubiciu śmietanki z serkiem, dodać frużelinę. Wylać równomiernie po owocach i rozsmarować. Ciasto schłodzić.
9.Żelka:
Truskawki rozgotować z cukrem i wodą. Ostudzić i blenderem rozdrobnić. Żelatynę rozmieszać z paroma łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Potem rozpuścić nad parą i wmieszać do musu truskawkowego. Od czasu do czasu przemieszać. Jak zacznie tężeć to wylać równomiernie do blaszki.
10.Przykryć ostatnim biszkoptem, dołem do góry i całość schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej na całą noc.
11.Po schłodzeniu, przykryć grubszą podkładką pod tort i odwrócić tort ''do góry nogami''. Ale trzeba uważać podczas odwracania, żeby nie wyślizgnął się.
12.Boki wyrównać, ścinając nierówności.
13.Tynk:
Miękkie masło zmiksować ''do białości'',ok.10 min. Dalej miksując, dolewać po trochu mleka skondensowanego a na koniec dosypywać po trochu, mleka w proszku. Masą posmarować i wygładzić cały tort. Tort schłodzić.
14.Obłożenie: Wykonanie masy pod linkiem :
https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/masa-plastyczna-z-mlekiem-w-proszku
Brać po kawałku masy, wałkować i wycinać odpowiednie wielkości. Najpierw obłożyć 3 boki, można z całości. Ja wolałam każdy osobno. Zanim przykleimy, to minimalnie nawilżamy wodą to miejsce.
15.Potem rozwałkować na prostokąt i przykleić na górze, zostawiając z 3 cm. na zakładkę. Na koniec obłożyć tył książki z zakładką.
16.Na 3 bokach porysować kreski, to imitacja kartek.
17.Dekoracje:
Dekoracje zrobić wcześniej.
18.Udekorować górę tortu.
19.Tort przechowywać w lodówce. Na godz. przed krojeniem wyjąć tort z lodówki, żeby masa zmiękła. Kroić ciepłym i ostrym nożem.
Komentarze