Tort komunijny Księga

0 (0 ocen)

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Tort na przyjęcie komunijne. Tort z trzema biszkoptami i dwoma kremami. Tort z owocami i żelką truskawkową. Tort obłożony i ozdobiony dekoracjami z masy z mleka w proszku. Tort zrobiłam dla wnuczka mojego brata.

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • Biszkopt ciemny :
    -5 jajek
    -100 g cukru
    -60 g mąki tortowej
    -80 g budyniu czekoladowego (2 opakowania)
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Biszkopt różowy :
    -5 jajek
    -100 g cukru
    -60 g mąki tortowej
    -80 g budyniu malinowego (2 opakowania)
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Biszkopt jasny :
    -5 jajek
    -100 g cukru
    -60 g mąki tortowej
    -80 g budyniu waniliowego (2 opakowania)
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Nasączenie:
    -280 g dżemu brzoskwiniowego
    -1/2 szklanki ciepłej przegotowanej wody

    Owoce:
    -250 g malin
    -300 g borówki amerykańskiej

    Krem straciatella:
    -500 ml śmietanki 30 %
    -500 g serka mascarpone
    -50 g cukru pudru
    -20 g żelatyny
    -1/2 szklanki wody
    -100 g czekolady gorzkiej

    Żelka truskawkowa:
    -800 g truskawek (tu mrożonych)
    -100 g cukru
    -250 ml wody
    -20 g żelatyny + trochę wody

    Krem jagodowy:
    -500 ml śmietanki 30 %
    -500 g serka mascarpone
    -30 g cukru pudru
    -150 ml frużeliny jagodowej
    -20 g żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    Galaretka czekoladowa:
    -3 galaretki przeźroczyste
    -900 ml wody
    -200 g czekolady z nadzieniem truskawkowym
    -150 ml śmietanki 30 %
    -100 g masła

    Krem milky way:
    -400 g masła
    -400 g mleka skondensowanego słodzonego
    -100 g mleka w proszku

    Obłożenie tortu:
    -200 g mleka w proszku
    -200 g cukru pudru
    -około 60 ml mleka w płynie

    Ozdoby z masy z mleka w proszku:
    -200 g mleka w proszku
    -200 g cukru pudru
    -około 60 ml mleka w płynie
    -barwniki jadalne: niebieski, fioletowy, zielony i złoty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Galaretki

Tort komunijny księga - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort komunijny KŚIĘGA 1. Biszkopt:
    Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia, budyniami i delikatnie mieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do blaszki 30x40, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20-25 min. w 175 stopni Celsjusza. Wyjąć z piekarnika, odwrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Upiec 3 biszkopty z różnymi budyniami.
  • Tort komunijny KŚIĘGA 2. Z każdego biszkoptu, zdrapać skórkę, zapobiegnie to odklejaniu warstw kremu. Ciemny biszkopt ułożyć do blaszki, wyżej zabezpieczonej papierem do pieczenia. Nasączyć rozcieńczonym dżemem.
  • Tort komunijny KŚIĘGA 3. Do blaszki rozsypać maliny. Maliny nie myć, bo mogą nasiąknąć wodą. Maliny wystarczy przetrzeć ściereczką i przeglądnąć ich środki.
  • Tort komunijny KŚIĘGA 4. Krem 1:
    Najpierw zetrzeć czekoladę na tarce jarzynowej. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Schłodzoną śmietankę z serkiem i cukrem pudrem, ubić do puszystego. Następnie dolewać letnią, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Wmieszać łopatką startą czekoladę i krem wylać równomiernie do blaszki, rozsmarować i schłodzić.
  • Tort komunijny KŚIĘGA 5. Galaretka:
    Galaretki rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie i wystudzić. Czekolady wraz ze śmietankę i masłem rozpuścić nad parą i ostudzić. Połączyć galaretki z czekoladami i od czasu do czasu przemieszać. Jak zaczną lekko tężeć to wylać na krem.
  • Tort komunijny KŚIĘGA 6. Przykryć różowym biszkoptem i go nasączyć.
  • Tort komunijny KŚIĘGA 7. Porozrzucać umyte i osuszone borówki.
  • Tort komunijny KŚIĘGA 8. Krem 2:
    Wykonać jak poprzedni z tym, że po ubiciu śmietanki z serkiem, dodać frużelinę. Wylać równomiernie po owocach i rozsmarować. Ciasto schłodzić.
  • Tort komunijny KŚIĘGA 9. Żelka:
    Truskawki rozgotować z cukrem i wodą. Ostudzić i blenderem rozdrobnić. Żelatynę rozmieszać z paroma łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Potem rozpuścić nad parą i wmieszać do musu truskawkowego. Od czasu do czasu przemieszać. Jak zacznie tężeć to wylać równomiernie do blaszki.
  • Tort komunijny KŚIĘGA 10. Przykryć ostatnim biszkoptem, dołem do góry i całość schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej na całą noc.
  • Tort komunijny KŚIĘGA 11. Po schłodzeniu, przykryć grubszą podkładką pod tort i odwrócić tort ''do góry nogami''. Ale trzeba uważać podczas odwracania, żeby nie wyślizgnął się.
  • Tort komunijny KŚIĘGA 12. Boki wyrównać, ścinając nierówności.
  • Tort komunijny KŚIĘGA 13. Tynk:
    Miękkie masło zmiksować ''do białości'',ok.10 min. Dalej miksując, dolewać po trochu mleka skondensowanego a na koniec dosypywać po trochu, mleka w proszku. Masą posmarować i wygładzić cały tort. Tort schłodzić.
  • Tort komunijny KŚIĘGA 14. Obłożenie: Wykonanie masy pod linkiem :
    https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/masa-plastyczna-z-mlekiem-w-proszku
    Brać po kawałku masy, wałkować i wycinać odpowiednie wielkości. Najpierw obłożyć 3 boki, można z całości. Ja wolałam każdy osobno. Zanim przykleimy, to minimalnie nawilżamy wodą to miejsce.
  • Tort komunijny KŚIĘGA 15. Potem rozwałkować na prostokąt i przykleić na górze, zostawiając z 3 cm. na zakładkę. Na koniec obłożyć tył książki z zakładką.
  • Tort komunijny KŚIĘGA 16. Na 3 bokach porysować kreski, to imitacja kartek.
  • Tort komunijny KŚIĘGA 17. Dekoracje:
    Dekoracje zrobić wcześniej.
  • Tort komunijny KŚIĘGA 18. Udekorować górę tortu.
  • Tort komunijny KŚIĘGA 19. Tort przechowywać w lodówce. Na godz. przed krojeniem wyjąć tort z lodówki, żeby masa zmiękła. Kroić ciepłym i ostrym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Żelki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować